Matilda Gefvert Valberg, med sonen Loke, på uteplatsen. Precis intill rasade rutorna ner. Foto: Mia Dahlgren

Stora glasrutor föll ner från nionde våningen

+Tre glasrutor från högsta balkongen lossnade och föll med våldsam kraft ner på gräsmattan. – Jag och min son kunde ha fått dem i huvudet, säger hyresgästen Matilda Gefvert Valberg.

  • Publicerad 15:12, 26 maj 2017

Det var en blåsig natt för ett par veckor sedan det hände. Tre glasrutor rasade ner på gräsmattan utanför uteplatsen vid det relativt nybyggda huset på Nybohovsbacken i Liljeholmen. En av rutorna i väderskyddet – som det kallas – krossades i fallet mot marken, de andra var intakta. Väderskyddet föll ner från balkongen på nionde våningen.

– Det känns väldigt läskigt. Jag och min son var ju ute på vår uteplats kvällen innan, vi hade picknick och lekte. Tänk om vi hade träffats i huvudet, säger Matilda Gefvert Valberg, som bor i en lägenhet på bottenvåningen.

Hon visar bilder av de djupa jacken i gräsmattan, där rutorna landat.

– Man blir ju väldigt orolig, kommer fler att ramla ner?

Matilda Gefvert Valberg ringde Svenska bostäder direkt på morgonen, men det var först några timmar senare de kom ut och plockade upp skärvorna och rutorna. Framåt eftermiddagen spärrade de av platsen med plastband.

Matilda kontaktade Svenska bostäder återigen för att få reda på mer om orsaken och riskerna. Men det fanns ingen som kunde ge henne några besked.

– Det är ju jättekonstigt att de inte snabbt går ut med information när något så här allvarlig händer. Det borde vara självklart.

Det här är heller inte den enda incidenten med väderskydd på Nybohovsbacken. En eller två veckor innan den senaste händelsen var det också fullt med glassplitter på gräsmattan. Familjen Gefvert Valberg blev senare varse att det orsakats av ett väderskydd.

– En som bor här berättade att det hänt även ytterligare en gång, då ska det ha spruckit av värmen, säger Matilda.

I veckan fick grannarna ett brev från Svenska bostäder som meddelade att samtliga väderskydd ska demonteras i fastigheten. Arbetet börjar den 30 maj.

– Det är för att säkerställa att det inte händer något mer, säger Jonas Elamson, kommunikatör på Svenska bostäder.

Vad var orsaken till att det lossnade?

– En kraftig vind gjorde att väderskyddet lossnade i en infästning och föll ner.

Varför gick ni inte ut med någon information till hyresgästerna?

– Där har vi brustit, det håller jag med om. Jag förstår att hyresgästerna är oroliga.

Svenska bostäder har likadana väderskydd i fler av sina hus, men det är inte aktuellt att byta ut samtliga.

– Nej, jag har hört mig för i alla distrikt och det finns inga rapporter om liknande incidenter.

Jonas Elamson känner bara till en incident på Nybohovsbacken och säger att entreprenören håller på med en utredning. Hur hyresgästerna ska skyddas mot risker fram till dess att alla balkonger är åtgärdade har han dock inget svar på.