Elvaspelsplanerna på Gärdets sportfält skulle bestå av hybridgräs – alltså planer bestående av konst- och naturgräs i en blandning. Foto: Mostphotos

Stora fotbollsplanerna på Gärdet skjuts upp

Sportfältet skulle få två stora hybridgräsplaner under 2020 – men planerna får vänta till nästa år. – Det är beklagligt, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C).

  • Publicerad 19:05, 12 maj 2020

Staden vill lägga 20 miljoner kronor på två nya elvaspelsplaner i hybridgräs på Gärdets sportfält – alltså planer bestående av konst- och naturgräs i en blandning.

Tanken var att fotbollsplanerna skulle stå klara under hösten 2020, men nu skjuts projektet upp berättar idrottsborgarrådet Karin Ernlund.

– Det är beklagligt av flera orsaker. Framförallt för fotbollen som verkligen efterlängtat dessa elvaspelsplaner i hybridgräs, men även för att vi är angelägna att testa den nya tekniken.

Fotbollsklubbar kräver mer ytor åt Östermalms unga

Staden står för pengarna i projektet, men marken ägs av Kungliga Djurgårdsförvaltningen (KDF).

Slottsfogden Magnus Andersson säger att man inte tagit ställning till elvaspelsplanerna på Sportfältet. Och innan man trycker på ok-knappen vill man se ett mer detaljerat förslag från staden.

– Vi vill veta hur det kommer att utformas rent praktiskt. Att lägga de här planerna på Gärdet kommer påverka upplevelsen av Gärdet, säger Magnus Andersson.

Nyfikna på tekniken

KDF vill dels se hur stängsel runt planerna skulle utformas och hur belysningen blir.

Man vill också få fler svar på frågor om hybridtekniken i sig och om den har någon miljöpåverkan då gräset delvis består av konstgräs.

– Vi vill veta att det är en trygg teknik som kan användas med gott samvete i nationalstadsparken, säger Magnus Andersson.

Hoppas på nästa sommar

Karin Ernlund hoppas nu att elvaspelsplanerna ska vara redo för spel nästa år.

– Det är känsligt eftersom det är nationalstadsparken, men jag hade ändå hoppats att vi komma i land med det här i år. Nu är siktet i stället inställt mot nästa sommar, säger hon.