POLISNÄRVARO.Enligt lokalpolisen pågår droghandeln för fullt i Vårby, trots att ett stort antal personer frihetsberövats. Foto: Sacharias Källdén

Stora delar av Vårbynätverket döms till fängelse

17 år och 10 månader, så långt blir fängelsestraffet för den utpekade ledaren av Vårbynätverket. Ytterligare 27 personer har dömts. Två artister döms för inblandning i en uppmärksammad kidnappning av en känd rappare.

  • Publicerad 11:05, 14 jul 2021

Totalt åtalades 31 personer i ett av de största brottmålen någonsin i Stockholm. På onsdagen dömdes 28 av dem, varav 26 personer till fängelsestraff. Det handlar om allvarlig brottslighet som haft koppling till nätverkskriminalitet under våren 2020. Majoriteten av brotten har haft koppling till Vårbynätverket.

Bland de åtalade finns en 33-årig man som pekas ut som ledare för nätverket. Tillsammans med sin bror har han styrt nätverket. Det handlar om en organisation med en mycket hierarkisk struktur med "kaptener" och "soldater". Enligt åklagaren har nätverket hanterat kokain för upp till 60 miljoner kronor.

– Tingsrätten anser att det är bevisat att det finns ett välorganiserat nätverk bestående av personer med kopplingar till Vårby, Vårberg och Alby. Detta nätverk har varit hierarkiskt byggt med en tydligt utpekad ledare som haft underordnade på olika nivåer. Vårbynätverket har också samarbetat med personer med kopplingar till andra nätverk för att kunna genomföra sin brottslighet, säger Kian Amraée, en av juristdomarna i målen, i ett pressmeddelande.

Efter massgripanden mot Vårbynätverket: "Droghandeln pågår för fullt"

Att organisationen styrts som en armé visas i meddelanden som den utpekade ledaren skrivit, som utredningen fått tillgång till:

"De ska alltid ha vapen nära tillhands men behöver inte ha på sig alltid. De ka patrullera sitt område och ha koll som om de vaktar en militärbas. Bror allt handlar om orginsation och alltid uppgradering och förbättring. Då det blir enkelt hålla koll.på saker och ting. Vi måste ha diciplin. Då vår soldater kommer oxå bli diciplinerade. Det starkaste en arme har är diciplin."

Två kända rappare döms

33-åringen misstänks bland annat för mordförsök, sprängning mot näringsidkare, sprängningsförsök mot enskild person, sprängningsförsök mot barn, två synnerligen grova vapenbrott, människorov och grov narkotikabrottslighet. Åklagaren yrkade på livstids fängelse för den utpekade ledaren. Södertörns tingsrätt dömde honom till fängelse i 17 år och 10 månader.

Stort mediefokus har riktats mot en känd rappare som åtalades för inblandning i stämpling till människorov alternativt förberedelse till människorov vid ett kidnappningsförsök av en då 17-årig rapartist. Rapparen döms för förberedelse till människorov till fängelse i 10 månader.

Ytterligare en rappare döms för medhjälp till kidnappningen till fängelse i 2 år och 6 månader.

Viktiga bevis genom Encrochat

Centralt för utredningen har varit bevismaterial från den krypterade meddelartjänsten Enchrocat. Efter att fransk polis förra året hackade tjänsten har polisen kunnat följa kommunikationen mellan kriminella.

De åtalades advokater har kritiserat användandet av Encrochat som bevismaterial och menar att det strider mot svensk lag. Södertörns tingsrätt avfärdade dock invändningarna och Högsta domstolen prövade inte ärendet.

Detta har hänt

Genom att fransk polis lyckades hacka krypteringstjänsten Encrochat fick polisen tillgång till ofiltrerad kommunikation mellan kriminella.

I höstas greps ett stort antal personer som enligt polisen ingår i Vårbynätverket.

31 personer åtalades för att ligga bakom mordförsök, sprängningar, narkotikahandel, vapenbrott och en uppmärksammad kidnappning av en rapartist. Den utpekade ledaren för nätverket är en 33 årig man som greps i Spanien. Han nekar till alla anklagelser

Advokater anser att bevisningen från den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat bryter mot svensk lag.

Det handlar om den hittills största gängbrottsutredningen i Stockholm. Förundersökningen är på 15 000 sidor.

Visa merVisa mindre