Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Stora begränsningar i elsparkcykeltrafiken nattetid

Elsparkcykelföretagen Voi och Bolt inför flera begränsningar i sin fordonsflotta mellan vissa tider på dygnet.

  • Publicerad 19:00, 27 jul 2021

Uppstickaren Bolt gör det nu omöjligt för folk att hyra deras elsparkcyklar mellan klockan 00–05 på fredags- och lördagsnätter.

Konkurrenten Voi tar en lite annorlunda väg.

I stället för att förbjuda trafiken helt under vissa tider sänker man hastigheten. Maxfarten på 20 km/h sänks till 15 km/h mellan klockan 00–05 torsdag natt till söndag natt. Detta i hopp om att försvåra för fylleåkare.

– Rapporter från sjukhus visar att en betydande andel av elsparkcykel-olyckorna sker sent på helgkvällar och i samband med körning i berusat tillstånd. Därför sänker vi nu hastigheten under de tider då risken för fylleåkning är som allra störst”, säger Eric André, i ett pressmeddelande.

Vidare utökar bolaget sina tider för det reaktionstest som krävs för att låsa upp en elsparkcykel. Testet infördes redan i september i fjol, och gällde från klockan 00–05 både lördag och söndag. Nu tvingar man resenärer att genomgå testet även klockan 22–05, onsdag till söndag.

Detta gäller för Voi:s åkare nu:

Sänkt hastighet från 20 km/h till 15 km/h mellan klockan 00–05, torsdag till söndag.

Reaktionstest, som krävs för att låsa upp elsparkcykeln, kommer krävas längre än tidigare. Nu mellan klockan 22–05, onsdag till lördag.

Obligatoriskt att fotografera sin elsparkcykel efter avslutad resa.

Visa merVisa mindre