Under valnatten vakade Moderaterna i Danderyd på Best Western Hotell. Hanna Bocander kommenterade det preliminära resultatet som kom in efter midnatt från valvakan.

– Resultatet ser just nu väldigt glädjande ut. Vi har haft ett lägre förtroende bland våra väljare både jämfört med förr i kommunen och jämfört med stödet på det nationella planet. Att vi lyckats vända det beror på ett hårt arbete av oss, säger Hanna Bocander, kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

– Jag tror att Danderydsborna belönar oss för att vi pratat om vad vi vill och inte vad vi är emot.

Varit utbrett missnöje

En förklaring till Moderaternas tillbakagång förra valet har varit ett utbrett missnöje med det gamla M-styret. Bland annat efter byggplanerna vid Eneby torg som orsakade protester från lokalborna och som fick många att lägga sin röst på andra partier.

Lagt om politiken

I första hand var Danderydsborna 2018 missnöjda kring de alltför expansiva byggplanerna, menar Hanna Bocander.

– Men vi har lagt om vår politik och det är jätteroligt att lokalborna återfått delar av det förtroende vi tappade då.Under den gångna mandatperioden har (M, L och KD) styrt med 55 procent av Danderydsbornas röster.

Centern backar

Valet 2018 gjorde M alltså ett historiskt dåligt val, med ett tapp från 41 till 31 procent av rösterna.

Danderydscentern i opposition backar efter partiets rekordval 2018. Då fick partiet 23,38 procent av rösterna, nu backar man till 22,0 procent av rösterna, enligt det preliminära resultatet.

Artikeln är uppdaterad.

https://www.mitti.se/nyheter/m-kd-och-l-traffas-om-framtida-samarbete/repvil!cDkvEJAaV81rJT2IqRa3LA/

https://www.mitti.se/nyheter/s-gar-ocksa-framat-i-danderyd/repvil!WGOaJSXfTUoQPu8jFgGVmQ/