Trångt. Vid hämtning och lämning från skola och fritids är ofta parkeringen vid Ekebyhovskolan full. När Mitt i var på plats en morgon i veckan var det betydligt lugnare på platsen. Foto: Claudio Britos

Stor utredning om trafiksituationen vid öarnas skolor

Bilarna duggar tätt runt flera av Mälaröarnas skolor på framför allt morgnar. Nu ses trafikläget över av kommunen, som ska ta fram enskilda handlingsplaner för varje skola. "Det är en kaotisk situation", säger Helgöbon Kristoffer Hård, med en son på Ekebyhovskolan.

  • Publicerad 16:42, 22 okt 2021

Proppfulla parkeringar, bilar på trottoarerna och långa bilköer. Den bilden vittnar flera personer som Mitt i har varit i kontakt med kring öarnas skolor.

En av dem är Helgöbon Kristoffer Hård. Han tar själv bilen för att lämna sin son på Ekebyhovskolan och välkomnar kommunens översyn.

– Det behövs verkligen ses över. Varje dag är det blockat, det behövs fler parkeringsplatser, säger han.

För att komma till rätta med problemet har kommunen dragit igång en utredning i syfte att dels kartlägga nuläget, men även vad som efterfrågas och vad som kan göras framöver.

– Det kan vara rörigt runt hämtning och lämning och det här tror jag inte är ett problem bara för Ekerö, säger Johannes Pålsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Lokala handlingsplaner

En första rapport har godkänts av barn- och utbildningsnämnden och nu går arbetet vidare.

– Utifrån de problem vi har identifierat kommer vi ha samråd med andra förvaltningar och ta fram enskilda handlingsplaner för varje skola. De väntas vara klara 2022, säger Johannes Pålsson.

Träkvista skolas rektor Anders Tjus har varit med och tyckt till i rapporten.

– Det är väldigt positivt att det utreds, säger han.

Skolan har 600 elever och det är främst de yngre som får skjuts.

– Det är mycket bilar framför allt på morgonen när alla börjar strax efter 08.00.

Att senarelägga skoldagen för vissa elever ger ingen större effekt, menar han.

– De yngre eleverna går på fritids och då lämnar föräldrarna ändå sina barn på väg till jobbet.

Välkommet, Ekebyhovskolan rektor Henric Löf, tycker att det är bra att kommunens skolvägar ses över. Foto: Claudio Britos

Varje dag är det blockat, det behövs fler parkeringsplatser

Dialog med personalen

Senaste veckorna ser han en klar ökning av antalet bilar.

– Det är mer nu när fler är på sina jobb igen. Tidigare var det fler som tog en promenad med sina barn och sedan gick hem och jobbade, säger Anders Tjus.

Skolledningen har pratat med personalen och bett dem se över sina resor. En inte helt enkelt ekvation att lösa.

– Det har varit lite svårt under pandemin när vi samtidigt har bett dem att inte åka kommunalt.

Även på Ekebyhovskolan delar rektor Henric Löf bilden av trafikläget.

– Vi är angelägna om att det blir trygga skolvägar. Det här är ett delat ansvar, säger han.

För att bidra till ökad trygghet pratar skolans ledning med vårdnadshavare och vädjar till att undvika bil om det går.

– Barnperspektivet är viktigt att ta hänsyn till.

Yngre. På Ekebyhovskolan går främst yngre elever i årskurerna F-6. Även grundsärskolan har sin verksamhet för årskurs 1-9 där. Foto: Claudio Britos

Tryggare skolvägar

Syftet med rapporten "Tryggare skolvägar" är att skapa just tryggare skolvägar för kommunens elever så att de ska kunna ta sig till skolan på egen hand, i den mån det är möjligt.

För att ta fram underlag har enkätundersökningar, intervjuer och platsbesök gjorts, och både elever, vårdnadshavare och skolpersonal har medverkat.

Bland elevernas synpunkter fanns att det var ont om gång- och cykelvägar, att det är mycket trafik och att många ofta kör fortare än hastighetsbegränsningen både vid skolan. Även bättre belysning önskades.

Källa: Ekerö kommun

Visa merVisa mindre

Nya Sättraklubben vill bli fritidsgård för vuxna

Nyheter Planerar allt från Balkandisco till konstutställningar Adelsöborna Karolina Lellerstedt och Johan Norberg har tagit över det gamla storköket på Sättra gård. Här planerar de för en fritidsgård för vuxna med plats för stora drömmar.fredag 3/12 15:34

Alla Ekerös sjuor ska få gå på bio

Nyheter Elever initiativtagare till nytt skolbioprojekt En biofilm per år för Ekerö kommuns sjundeklassare. På så vis ska ett nytt projekt ge eleverna bättre kunskap om film som uttryck och konstform.fredag 3/12 15:24

Mälaröföräldrar fick inte kännedom om misstänkta våldtäkter

Nyheter Polisen: Råder förundersökningssekretess Förskolan visste inte att en anställd utreddes för våldtäkt mot barn, det var först efter Mitt i:s artikel personal och vårdnadshavare fick reda på brottsrubriceringen. "Det var ett totalt mörker....fredag 3/12 11:53