En efter en dyker de upp på Sandåkras konstgräs – tjejerna som sett på Facebook att Sköndals IK ska starta ett damlag. Till slut är de över 30 stycken som samlas i en ring.

En snabb presentationsrunda avslöjar att åldersspannet är brett och att fotbollskunnandet varierar. Där finns 16-åringar från klubbens ungdomslag, 30-åriga nybörjare och 40-åriga fotbollsveteraner.

En sak har de gemensamt: Alla är sugna på att spela boll i ett lokalt damlag.

– Jag har inte spelat med fotbollsskor och benskydd sen jag var tonåring, berättar Linn Öijerstedt, 35, som inte låter sig stoppas av ett trasigt knä.

Jessica Elgan, 40, spelade i Sköndal och Farsta när hon var yngre. Då var tjejerna så få att hon fick spela med killar. Nu tänker hon överge Vendelsö för spel på hemmaplan.

– Jag blev lite förvånad att det fanns så många fotbollsintresserade mammor här i Sköndal, säger hon.

Bollen i rullning

Det är flera år sedan Sköndals IK senast hade ett damlag. Att det blir av nu är lite av en slump. Jessica Walldén hade ont om folk till en korpmatch och ringde kompisen Louise Götlund.

– Hon kunde inte vara med, men hon sa ”ska vi inte ta och starta upp det där damlaget som vi har pratat om?”. Och sen var bollen i rullning, berättar Jessica Walldén, som lagt skorna på hyllan och tar tränarrollen.

Sköndals IK var snabbt med på noterna och trollade fram en träningstid.

– Vi är egentligen en utpräglad barnklubb. Med ett damlag får de yngre några att se upp till. Annars är det tyvärr det många som slutar när de kommer upp i åldrarna, säger klubbens vice ordförande Ulf Olofsson.

16-åringarna Tindra Nyberg, Thea de Klonia och Molli Berg bekräftar att det är ont om spelare i deras ålder. De ser damlaget som en chans att kunna fortsätta med fotbollen.

– För mig har fotboll alltid varit ett sätt att hålla kontakten med kompisarna, säger Thea de Klonia.

– Det kommer bli succé, slår Molli Berg fast.

Efter lätt uppvärmningsjogg ställer spelarna upp på led för den första övningen. Stämningen är koncentrerad, passningarna sitter på foten.

Senare i höst tas beslut om laget ska anmälas till elvamannaspel. Jessica Walldén tycker det ser lovande ut.

– 31 till första träningen och 50 som anmält intresse, det är väldigt bra, konstaterar hon.

Damlag i Farsta på gång

Några kilometer västerut står ett annat lokalt lag i startgroparna för sin damsatsning, under ledning av en gammal landslagsstjärna. Victoria Sandell, tidigare Svensson, är sportchef på deltid i FOC Farsta.

– Vi är igång med en tjejsatsning där vi försöker få fler tjejer att spela, särskilt i årskullarna 06-09 där det har varit lite tunt. Sen har det växt till att vi ska försöka få till ett damlag. Vi ska ha första träningen den 2 november, berättar hon.

Enligt Victoria Sandell är det viktigt att inte sätta för höga mål. Träning en gång i veckan är tanken, precis som i Sköndal.

– Vi vill vara till både för de som bara vill spela med kompisar och röra på sig, och för de som vill komma längre. Med ett damlag kan vi visa de yngre att de kan spela fotboll i FOC Farsta så länge de vill.