Stor sten var sköldpadda – så räddade elektrikerna Fru Skalman

Ett vanligt mätarbete tog en blixsnabb vändning. Elektriker hittade en förkyld leopardsköldpadda i norra Stäket. – Den är enormt vacker, den är så fin, säger Marcus Ekström.

  • Publicerad 04:30, 14 nov 2019

Elektrikern Marcus Ekström var ute på ett jobb i norra Stäket. Strax efter lunch hoppade kollegan Rolf plötsligt till och ropade..

– När vi står och mäter upp i ett kabelskåp så börjar den lite fläckiga stenen bredvid att röra sig. Rolf är en gammal ärrad gubbe i elbranschen, har jobbat 30-40 år med det här, och utomlands. Han sa att det ligger en sköldpadda där. ”Han försöker lura mig” tänkte jag, ”sätta mig på pottan”. Men det var ju det! Jag trodde hon var död först, för de blinkar inte som en hund eller katt och rörde jättelite på huvudet, säger Marcus Ekström.

Arbetsdagen tog en plötslig vändning när Marcus Ekströms kollega Rolf Wedin på Eon hittade sköldpaddan Skalina i Stäket. Foto: Eon

”Förkyld fru Skalman”

Sköldpaddan låg nästan orörlig på en tunn gräsplätt bland all sand, grus och sprängsten. Tillfälligt kallar de henne för fru Skalman, och enligt Marcus Ekström var hon väldigt nedkyld och hade legat där ute ett par dagar.

– Det är nån idiot som ställt den där, för det är sprängsten precis överallt. Den kan inte ha tagit sig dit själv. Om du kommer från Väsby och Infracity-hållet som vi gjorde är det motorbana och allt möjligt. Det är en lång väg, någon skulle sett den gå längs vägen i så fall.

Enligt Marcus Ekström hade Skalina varit död om de inte hittat henne. Foto: Eon

Han bäddade in fru Skalman i en filt och lade den i bilen, och timmar senare vaknade den till liv.

– Vi trodde hon var jätteförkyld först, men det släppte sedan. Du har ändå skaffat ett djur, då får du ta ditt ansvar. Man kan inte bara slänga den vind för våg.

Varför tog du hand om den?

– Den är enormt vacker, den är så fin. Är det en hare eller ett vanligt djur kan man väl nacka den eller något, men det här är en wow-grej. Det var verkligen häftigt att få se den.

”Åtta liter mjölk i en påse”

Fru Skalman får till slut namnet Skalina och visar sig vara en Nordafrikansk leopardsköldpadda. Drygt tre decimeter lång, tjugofem centimeter hög och bred. Ungefär som två skokartonger staplade på varandra.

– De blir normalt sett upp till sextio år. Hon är ungefär tio år i dag med tanke på skalet och väger över åtta kilo. Åtta liter mjölk i en påse, det är rätt tungt, säger Marcus Ekström.

Nu har Skalina även fått en pojkvän, som heter Åke. Det är den stora killen på bilden, berättar Marcus Ekström. Foto: Privat

Själv hade han en sköldpadda när barnen var små för 26 eller 27 år sedan.

– Men då var det vara en liten sak som lurvade runt. Det här är ju en medicinboll som går omkring, den är enorm i mina ögon.

Från Nordafrika till Uppsala

Marcus Ekström bestämmer sig för att söka efter någon som kan ta hand om Skalina och gör ett inlägg på Facebook.

– Snuten ville inte ta den och Skansen ville inte ha den. Så då fick jag ta hem den. Jag känner mycket folk. Man känner allt från högt och lågt. Det var någon som nappade och så fick vi kontakt med uppfödaren Herpers Choise i Uppsala på två timmar. Det var snabba puckar.

När Marcus Ekström hälsar på uppfödaren i början av november berättar han att Skalina bor på ett stort område på ungefär 20 x 20 meter och att hon fått fyra kompisar.

De flesta bor i pallkragar och ”vinterförvaras”, då de går i ide över vintern.

Skalina har hittat en höbal  hon grävt sig in i och ligger alltid på samma ställe.

– På morgonen när det serveras frukost, salladsbuffé med vitaminer så kommer alla fyra springandes, ja så fort det går, fram och äter. Efter det så lurvar dom runt lite sen går de och sover middag.

Reptiluppfödaren Herpers Choises kelgris, en svart Leguan som är så tam och älskar att ligga i famnen och mysa, berättar Marcus Ekström. Foto: Privat

”En halv meter torv”

Marcus Ekström berättar att han gärna hade tagit hand om Skalina själv. De har ett stort hus och utflugna barn. Han har en friggebod med bastu som han tänker skulle passa bra för en sköldpadda.

– Men hon blir femtio, sextio år till, tjejen här. Vi har en stor villa och inga ungar kvar, så utrymme finns. Men det är en strid med frun där. Jag har ju en friggebod där den kan lurva runt. Men det visar sig att den ska ha sand och torv för att kunna gräva ner sig helt och hållet, och jag vill inte ha en halvmeter torvhög på golvet i min bastu. Hon kommer att få bo kvar, för hon har det för bra för att flyttas på.