I Upplands Väsby är det relativt stor skillnad mellan vaccinationstäckningen i de olika kommundelarna. Siffror från Region Stockholm visar att i topp ligger bland annat Fresta, Bollstanäs och Odenslunda, med uppemot 88 procent vaccinerade. Längst ner på listan hittas Hammarby glesbygd, Apoteksskogen, Väsbyskogen och Smedby på under 70 procent.

Självklart var för Madelen

I Norra Runby, där Madelen Landqvist bor med sin familj, är vaccinationstäckningen relativt hög, 78 procent.

– Det känns tryggare att allt fler vaccinerar sig. Men det känns ändå läskigt att samhället öppnar upp. Det kommer att ta lite tid att våga börja leva som vanligt ändå, känns det som, säger hon.

För henne var det självklart att vaccinera sig.

– Jag jobbar på Akademiska sjukhuset i Uppsala och fick första dosen ganska tidigt.

Att vissa väljer att inte vaccinera sig tror hon hänger ihop med information.

– Alla har inte samma förutsättningar att ta till sig den information som finns.

Enligt nyhetsbyrån Newsworthy, som tittat på skillnaderna i vaccingrad, finns en tendens över hela riket att de lågvaccinerade områdena har en större andel invånare med utländsk bakgrund. Det verkar enligt nyhetsbyrån också finnas ett samband mellan vaccinationsgrad och socioekonomiska faktorer.

– Finns det områden med mindre vaccintäckning kan smittan fortsätta att spridas där. Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan, säger Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, till Newsworthy.

Karl-Gunnar Eriksson, 75, och Helge Ahlberg, 74, är grannar i Fresta. Här är vaccinationstäckningen uppemot drygt 84 procent.

– Jag tog vaccinet så fort jag fick. Det är ju av hänsyn till andra, men även för att slippa bli allvarligt sjuk. Vi tillhör ju riskgruppen, säger Karl-Gunnar.

Tror livserfarenhet spelar in

Helge fick båda sina sprutor på Scandic Infra City, den sista i maj.

– För mig var det en självklarhet. När det var aktuellt med poliovaccinationer i slutet av 1950- och 1960-talet så var det ingen som ifrågasatte det.

Varför vaccinerar sig så många i Fresta?

– Det bor många i övre medelåldern där. Har man varit med ett tag så förstår man att allt som skrivs på sociala medier inte behöver vara sant. Då har man en egen livserfarenhet att bygga sina beslut på, säger Karl-Gunnar.