Ali Yigin, som flyttade från Rinkeby till Solhem, tycker att det finns en tydlig gräns mellan stadsdelarna. ”Det är tråkigt men det är så det är”, säger han. Foto: Mitt i

Stor skillnad i inkomster mellan Spånga och Tensta

Det är ett par hundra meter mellan norra Spånga och Tensta. Men skillnaderna mellan stadsdelarna är enorma. I Bromsten är snittinkomsten 39 000 kronor – i Tensta är den 14 000.

  • Publicerad 12:05, 3 maj 2016

Ali Yigin bor i Solhem, ett stenkast från Tensta. Han flyttade hit från Rinkeby­ och är nöjd med lugnet i Spånga. När han ska till jobbet­ tar han tunnelbanan från Tensta­, men annars är han sällan där.

– Jag känner ingen där längre. Fältet här nedanför­ blir som en gräns mellan Spånga och Tensta. Det är tråkigt men det är så det är.

Spånga och Tensta hör till samma stadsdelsområde. Det innebär att invånarna här företräds av samma politiker och att samma tjänste­män arbetar med deras frågor. Stadsdelen ansvarar bland annat för förskolan, fritidsverksamheter, konsumentvägledning och familjeomsorg.

Men trots den politiska­ indelningen – och trots den geografiska närheten mellan­ Spånga och Tensta – är skillnaderna mellan områdena enorma. I Bromsten är snittinkomsten nästan 39 000 kronor i månaden. I Tensta tjänar invånarna i snitt 14 000 kronor.

Awad Hersi (MP) är stadsdelsnämndens ordförande. Han är förstås väl medveten­ om skillnaderna mellan Spånga och Tensta.

– Det finns många faktorer som vi som stadsdelspolitiker inte styr över. Men vi arbetar hårt för att se till att unga har en bra uppväxtmiljö, att de får en bra utbildning och har möjlighet att skaffa sig ett jobb. Glädjande nog sjunker andelen arbetslösa och andelen som har försörjningsbidrag i Tensta.

Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i nämnden, kallar Spånga-Tensta för en av de mest segregerade stadsdelarna i landet.

– När stadsdelen skapades­ hoppades man på att få positiva effekter av att ett välbärgat område låg intill Tensta. Men så har det inte riktigt blivit. Invånarna i Tensta och Hjulsta har det visserligen bättre ekonomiskt jämfört med för 10–20 år sedan, men skillnaderna är fortfarande för stora. Ett problem är att många flyttar från Tensta när de etablerat sig på arbetsmarknaden och så flyttar människor in som börjar från noll.

Enligt Ole-Jörgen Persson kan lokala politiker dels arbeta med att informera sina­ moderpartier om hur situationen ser ut, dels arbeta med att få fler i arbete, öka tryggheten och rusta upp slitna områden.

Ronnie Larsson har bott i Solhem i 20 år. Han tycker att Spånga har allt han behöver. Han tar tunnelbanan från Tensta och handlar även mat där någon gång, men annars är kontakten mellan stadsdelarna liten, säger han.

– Visst händer det att Spångabor är i Tensta och Tenstabor här. Men det är väldigt uppdelat..

Fakta

Medelinkomsterna

Spångabor är intresserade av segling, teater, konst, värdepapper, golf och slalom, enligt sajten hitta.se.

Tenstabor gillar hårvård, alternativ hälsovård, astrologi, datorer, skönhetsvård och att gå kurser.

Här är medelinkomsterna:

Solhem 48 839 kronor

Bromsten 38 868

Lunda 32 359

Flysta 30 669

Sundby 30 385

Hjulsta 18 100

Tensta 13 764

Visa merVisa mindre