Granängsringen är det område i Tyresö där lägst andel har tagit två doser av covidvaccin, enligt nya siffror från Region Stockholm.

Här är 51 procent fullvaccinerade. Granbacksvägen intill är det andra området i Tyresö där andelen ligger under 60 procent.

Agneta Hjärtfors och Micke Hansson promenerar på gångvägen genom Granängsringens innergård. För dem var det självklart att ta båda sprutorna. De skulle ta en tredje utan att tveka.

– Jag vill inte ha den här covidskiten kvar, säger Agneta.

Varför Granängsringen sticker ut när det gäller vaccineringen är svårt att veta, konstaterar de.

– Det bor mycket människor från olika kulturer här. Kanske en del handlar om språkförbistring, gissar Micke Hansson.

84 procent som högst

Statistiken från regionen visar att 74 procent i Tyresö kommun var fullvaccinerade den 30 september. Det är att jämföra med cirka 77 procent i Sverige vid samma datum.

Spannet inom Tyresö är stort och sträcker sig från 51 procent i Granängsringen till över 84 procent i husområdet runt Bondevägen mindre än en halv kilometer därifrån.

Andra områden som har nått över 80 procent är Fårdala, Södergården och Trollbäcken och Krusboda.I

I Tyresö har det sedan i juni gått att vaccinera sig vid mottagningen i Kvarnhjulet. Den stängde i slutet av september.

”Regionen anpassar löpande verksamheten för att matcha kapacitet gentemot efterfrågan med fokus på att säkerställa god tillgänglighet i de områden med lägst vaccinationstäckning”, skriver Linda Bengtsson vid regionens presstjänst som förklaring.

De Tyresöbor som vill vaccinera sig får i stället vända sig till någon av de andra runt 30 mottagningarna i länet. De närmaste ligger i Nacka och Haninge.

Fler vaccinbussar

Regionen har riktat olika insatser mot områden med lägre vaccinationstäckning.

Vaccinbussen – tillfälliga liksom regelbundna – är ett exempel. I dem går det att ta vaccin utan att boka tid. Fem nya bussar ska sättas in för att nå personer som bor i områden med låg täckning, meddelande regionen nyligen. Om Tyresö kommer att få besök var inte klart när den här artikeln skrevs.

”Planering och samordning runt vilka områden de nya vaccinbussarna ska besöka pågår just nu”, skrev Linda Bengtsson då.

Vårdcentraler ringer upp

I ett pilotprojekt kommer vissa vårdcentraler att kontakta ovaccinerade patienter och erbjuda vaccin. Och alla vårdgivare kan numera via en särskild telefonlinje boka vaccintid för patienter som är på besök. Huvudansvaret för vaccinationerna ligger på regionen.

– Kommunens ansvar är att underlätta så att vaccinationen möjliggörs på bästa sätt. Vi har bland annat upplåtit Kvarnhjulet som ligger bra till geografiskt för att underlätta för det område med låg vaccinationstäckning, säger John Henriksson, chef för äldre- och omsorgsförvaltningen.

Varför tror ni att färre vaccinerar sig i vissa områden?

– Det är väldigt svårt att veta varför, om det handlar om religiösa skäl, etiska, rädsla eller annat. Vi kan bara spekulera. I slutändan är det upp till var och en och ta sitt eget beslut.

När Mitt i Tyresö pratar med honom har kommunen nyligen fått vaccinstatistik på områdesnivå Tyresö.

– Vi har tidigare haft statistik på kommunnivå och där har vi haft en bra vaccinationsgrad, säger John Henriksson.

Vill ha bussbesök

Kommunen ska nu samarbeta med det kommunala bostadsbolaget Tyresö Bostäder för att nå fler i områden med låg täckning, enligt honom.

– Vi ska titta på vad vi kan göra för att motivera till eller underlätta för vaccinering. Vi har också tagit kontakt för att se om det är möjligt att få besök av en vaccinationsbuss.

Vad tycker du om att knappt hälften är fullvaccinerade här?