Förstörelse. Bottenvåningen på Johan Skytteskolans nya byggnad består till stor del av glas. Många rutor förstördes i helgen. Foto: Sacharias Källdén & Johan Skytteskolan

Stor skadegörelse på grundskola i Älvsjö

36 stora fönsterrutor på nya Johan Skytteskolan i Älvsjö förstördes i helgen. Enligt rektorn har det varit mycket oroligt i området sen skolstarten. “Inte acceptabelt” säger han.

  • Publicerad 17:13, 1 sep 2020

I måndags morse möttes personal på Johan Skytteskolan av en stor förstörelse på den nya skolbyggnaden där 36 fönsterrutor i markplan förstörts. Enligt skolans rektor Stig Gisslen har en bultpistol eller någon annan form av verktyg använts med stor kraft vid skadegörelsen.

Han uppger att det har varit oroligt på helger sen skolstarten, bland annat har en av skolans förvaringslådor för sand eldats upp.

Även om det i nuläget inte finns någon misstänkt anser Stig Gisslen att det är troligt att skadegörelsen hänger samman med att det samlas ungdomsgrupper runt skolan.

– Vi har sett att det är samlingar av ungdomar från hela södra Älvsjö, Fruängen och Huddinge, unga i åldrarna 12-22 år, som samlas i kluster. I somras var det vid Långsjön men nu samlas man här vid skolan bakom bullerplanket istället, säger Stig Gisslen.

Krävs vuxennärvaro

Han anser att det krävs en snabb samordnad insats för att möta problemen. Stadens skolfastighetsbolag SISAB:s väktare kommer rondera mer vid skolan, fältarna är informerade, liksom polisen. Stig Gisslen hoppas också att föräldravandringar kan starta vid skolan.

Här pluggar eleverna i en hög på golvet

– Det är av avgörande betydelse att vi har en enad front. För det är inte acceptabelt. Det är förödande för verksamheten om det fortsätter. Är det otryggt på fritiden kan det påverka även för oss under skoldagen. Det är en hög riskfaktor, säger Stig Gisslen.