Brottsplats. "Vi söker vittnen, håller förhör, letar kamerafilmer och gör teknisk undersökning", säger Caroline Westlund, lokalpolisområdeschef i Solna. Foto: Mikael Andersson

Stor polisinsats efter nattens explosion

Oroade grannar, media och polis var på samlade i bostadsområdet i Huvudsta morgonen efter explosionen. Polisen kan ännu inte svara på vad som detonerat eller om det finns någon hotbild mot någon i huset.

  • Publicerad 11:25, 23 sep 2022

En stor styrka med hjälmförsedda poliser och kriminaltekniker var på fredagsmorgonen på plats i området där detonationen inträffade sent igår kväll.

Ingen person kom till skada men grannar som Mitt i pratar med beskriver hur fönster skakade och hela hus vibrerade vid tillfället för explosionen.

Huruvida det föreligger rasrisk i det drabbade huset, som evakuerades under natten, utreds.

– Man gör en undersökning av fastigheten. Innan det är klarlagt behöver vi också ha säkerhetsutrustning, säger Caroline Westlund, lokalpolisområdeschef i Solna, som möter upp media vid avspärrningsbanden.

Än så länge har polisen ingen misstänkt för vad som rubriceras som grov allmänfarlig ödeläggelse och kan inte ge svar på exakt vad som hänt.

Nationella bombskyddet var på plats under natten.

– Det är något okänt föremål som ha sprängts i eller intill ett trapphus i ett flerfamiljshus. säger Caroline Westlund.

Finns någon hotbild mot någon i huset där sprängningen skedde?

– Det är för tidigt att säga och vi kommer heller inte svara på det. Det pågår en förundersökning om ett allvarligt grovt brott och jag kan inte gå in närmre än så.

Folk i området upplever att det blivit otryggare här, med en skottlossning i Huvudsta C nyligen och droghandel. Bör folk känna oro?

– Jag förstår att det finns oro. Men det är stor polisnärvaro på plats och vi gör allt vi kan för att ta reda på vem som gjort det här, vad som hänt och varför. Huvudsta är ett av våra prioriterade områden där vi är mycket för att skapa relationer och trygghet.

Under tiden Mitt i:s team är på plats utökas avspärrningarna ett tjugotal meter vilket motiveras med att polisen ska kunna jobba ifred med den tekniska undersökningen.

Folk som bor i husen innanför banden ledsagas av polis till och från sina hus.

Caroline Westlund säger att polisen kommer att finnas på plats i Huvudsta under helgen för att skapa trygghet och svara på frågor.

Kraftig explosion i Solna – omfattande skador