Nyöppnat. Sana Ula öppnar ”Taste of Bangla” i Fannakiosken där han lagar maten han själv är uppväxt med. Foto: Fredrik Gustafsson

Stor passion i lilla Fannakiosken

Kvalitet före läge tänkte krögaren Sana Ula innan han öppnade sin första restaurang. Det visade sig stämma. Nu öppnar han sin andra ”Taste of Bangla” i Fannakiosken.

  • Publicerad 11:57, 24 okt 2019

För knappt ett halvår sedan öppnade Sana Ula sin första egna restaurang, tillsammans med en vän, i Uppsala. Restaurangen ”Taste of Bangla” som ligger i Tuna Backar i Uppsala har rosats av matkritiker och är enligt en recension i Upsala nya tidning ”värd en omväg”.

– Var restaurangen är placerad någonstans spelar ingen roll. Det är kvalitén på maten som får gästerna att vilja komma tillbaka, säger Sana Ula, som jobbat i restaurangbranschen i tolv år.

Nu öppnar han sin andra Bangladeshiska restaurang, i Fannakiosken, i Enköping.

– Efter succén i Uppsala kände jag att jag ville öppna en till restaurang. Jag upptäckte Enköping och bestämde mig för att köpa ett ställe här. Och så dök Fannakiosken upp, säger Sana.

Redan smygöppnat

Restaurangen öppnar officiellt fredagen den 25 oktober, men Sana och hans kockar smygöppnade redan förra söndagen, för att provköra köket och servera de gäster som redan hittat dit. Restaurangen öppnar i liten skala utan sittplatser och en reviderad meny jämfört med krogen i Uppsala. Men i sinom tid ska lilla Fannakiosken växa, både invändigt och utvändigt.

– Till sommaren ska vi ha en uteservering med plats för 70 gäster och menyn kommer att bli densamma som i Uppsala. Går det bra i sommar är tanken att göra 20 sittplatser inne i restaurangen också, säger Sana och tillägger:

– Jag vill helt fokusera på maten från mitt hemland Bangladesh och laga den mat jag ätit under min uppväxt. Maten som min mamma och mormor lagade. Därför har jag plockat olika traditionella rätter från alla delar av Bangladesh, säger Sana.

Vad kännetecknar bangladeshisk mat?

– Till att börja med så äter vi allt. Men det som kännetecknar själva maten är att den är fräsch och vi lagar ofta helt utan mjölkprodukter men med mycket grönsaker, berättar han.

Tolv av mammas rätter

Han har sin mamma att tacka för mycket. Inför öppnandet i Uppsala bidrog Sanas mamma med hela tolv rätter till menyn. Rätter som snabbt blev populära.

– Men innan vi öppnade tog min mammas visum slut så hon var tvungen att åka tillbaka till Bangladesh. Men jag hoppas att hon kommer tillbaka, så att jag kan få fler recept, säger han skämtsamt och tillägger:

– Min mamma är bäst på att laga mat. Bättre än mig. Ingen lagar mat som hon, säger Sana avslutningsvis.

Näringslivschefen lämnar Enköping – tar över i Sala

Nyheter Enköpings näringslivschef lämnar sitt jobb. Hon har utsetts till ny näringslivschef i Sala. – Jag fick ett fint erbjudande och ser en spännande utmaning i Sala, säger hon till Mitt i Enköping.fredag 22/1 17:57

Man filmade polis och hotade familj

Nyheter Sa att polisens familj skulle skadas.fredag 22/1 13:55