För andra året i rad arrangerar Enköpings base- och softballklubb (EBSK) junior-SM i softball helgen den 25-26 september nere på Korsängsfältet i Enköping.

I år deltar sex lag från olika delar av landet i mästerskapet.

Två av spelarna som ser fram emot turneringen är Bianca Karlsson, 12 år, och Tyra Lygnegård, 13 år som båda spelar för Enköping.

– Det är pirrigt. Jag var med förra året också, då gick det sådär. Det var lite läskigt när man skulle slå bollen för de pitchade så hårt, säger Tyra Lygnegård när Mitt i besöker deras träning under måndagskvällen.

– Jag tror att man kommer att våga mer än förra året, då var man ganska rädd. Jag tror att det kommer gå lite bättre nu, säger Bianca Karlsson.

Regnet ställer till problem

Även Rebecca Kolmodin, ordförande i Enköpings Base- och Softbollklubb, ser fram emot ännu en turnering på Korsängsfältet.

Men samtidigt finns en oro. En oro för regnet.

För större mängder regn och softballklubbens hemmaplan går inte särskilt bra ihop.

Det skyfall som sköljde in över Enköping för ett par veckor sedan, har ställt till problem. Förra helgen, en dryg vecka efter det kraftiga regnet var klubbens plan ännu inte spelbar.

– Herrarna fick spela sina ”hemmamatcher” i Uppsala, helgen innan fick de åka till Alby. Damerna fick åka till Örebro. Det var lite konstigt att spela hemmamatch på bortaplan. Men det gick inte att lösa på annat sätt, säger Rebecca Kolmodin.

Förra helgens hemmamatcher är inte de första som fått flyttas eller ställas in på grund av väta. En av föreningens ungdomsdagar, då bland annat Karlskogas softballag skulle komma på besök, fick ställas in helt.

”Vad annars ska vi göra?”

– Vi försöker att hålla humöret uppe. Vad annars ska vi göra? Vi har ju ingen annanstans att vara, säger Rebecca Kolmodin.

Problemet är återkommande. Även innan sommaren var planen översvämmad.

Föreningen har en dialog med Enköpings kommun om de upprepade översvämningarna. Området i och kring klubbens spelplan är en så kallad översvämningszon.

– Vi skulle ju vilja ha en större bod, men vi kan ju inte ansöka om bygglov för en sådan när vi inte vet om vi kan vara kvar här, säger Rebecca Kolmodin.

Christopher Hoerschelmann, verksamhetschef för idrott och fritid på Enköpings kommun, berättar att man tar översvämningsproblemen på stort allvar.

– Det är en översvämningszon, men det känns som om det är värre nu. Det är oroväckande. Jag har bokat ett möte kommunens VA-avdelning för att diskutera vad detta kan bero på, säger han och tillägger:

– Soft- och baseball är en liten sport men den är viktig för Enköping. Vi måste försöka att hitta en lösning på både kort och lång sikt. Det kan handla om att hitta alternativa spelplaner.