Foto: Mostphotos

Stor oro i Rinkeby efter pedofilavslöjande

Uppgifterna om att en misstänkt pedofil erkänt ett stort antal övergrepp mot barn har skapat stor oro och upprördhet i Rinkeby. Övergreppen uppges ha pågått i decennier och hur många som kan ha drabbats är svårt att överskåda. – Det är en mardröm, säger stadsdelsdirektören Susanne Leinsköld.

  • Publicerad 16:44, 16 jun 2020

I helgen greps och anhölls en man i 60-årsåldern, misstänkt för grov våldtäkt mot barn och grovt barnpornografibrott. Gripandet skedde i mannens bostad i Rinkeby, och mannen ska omgående ha erkänt sig skyldig till stort antal övergrepp under en period av över 20 år.

– Det finns föräldrar som hört av sig till oss och är oroliga, och civilsamhället indikerar att de fått kontakt med många oroliga föräldrar och vuxna. Och det kan man verkligen förstå, säger Susanne Leinsköld.

Aktiverat krisstöd

På tisdagen satte både stadsdelsförvaltningen och polisen in trygghetsskapande åtgärder i området. Stadsdelen aktiverade sitt krisstöd för att ta hand om upprörda känslor och erbjuda hjälp.

– Från vår sida har vi aktiverat krisstödspersoner som går runt med orangefärgade västar. Det har mött en del som är oroliga, men framförallt har människor hört av sig till våra verksamheter.

Övergreppen misstänks ha pågått i flera decennier, vilket gör att antalet personer som kan känna oro är stort.

– Om det skulle vara så är det ännu mer oroande. Det här kan ju faktiskt vara en ganska stor kris för ett område.

”En mardröm”

Susanne Leinsköld vill inte gå in på detaljer kring den misstänkte mannen, men har hört honom beskrivas som en person med högt förtroende i området.

– Jag kan tänka att det blir extra upprörande och obehagligt. Oavsett om ens barn har blivit utsatt, eller om man är orolig för det, är detta en mardröm.

Krisstödspersonerna kommer att finnas ute i stadsdelen idag och imorgon, sedan gör stadsdelen en ny bedömning.

– Vi öppnar upp våra verksamheter, till exempel Familjehusets ungdomsmottagning, så att man kan höra av sig även kvällstid. Det finns information på vår hemsida och man kan vända sig till oss och få mer informatiion, säger Susanne Leinsköld.

Även medborgarvärdar och fältassistenter rör sig i området för att svara på frågor om vart man kan vända sig om man varit utsatt eller känner oro.