Villapriserna har gått kraftigt uppåt i Upplands Väsby under pandemin.

De senaste tolv månaderna har 250 villor sålts i kommunen, enligt Svensk Mäklarstatistik. Snittpriset ligger på 5 332 000 kronor och 40 957 kronor per kvadratmeter. Det motsvarar en uppgång med 21,3 procent.

– Vi märker att pandemin verkar ha gett en stor efterfrågan på villor och andra äganderätter samt stora bostadsrätter, säger fastighetsmäklare Lars Steneryd på Skandiamäklarna i Upplands Väsby.

Hemmakontor lockar

Han har en teori om varför just större bostäder är extra efterfrågat under pandemin.

– Många har efter nästan ett år av hemmajobb insett att det kanske är så här det ska vara fram till efter sommaren, och man börjar se sig om efter ett hem som har plats för arbetsytor och mer utrymme för lek och familjeliv. Man har insett värdet av att bo bra helt enkelt.

Enligt Lars Steneryd ökar fortfarande intresset för både villor och bostadsrätter i kommunen.

– Tack vare det geografiska läget är det många som arbetar i eller runtomkring Stockholm eller Uppsala som väljer att bosätta sig i Upplands Väsby, säger Lars Steneryd.

Mindre ökning än många kranskommuner

Procentuellt sett har dock Upplands Väsby haft en av de mer blygsammare prisökningarna i länet sedan 2016, vilket gör att det svider mindre i plånboken att köpa hus just här.

Villapriserna i Väsby har ökat med 19 procent de senaste fem åren. Det innebär en fjärdeplats från slutet, med endast Järfälla, Upplands-Bro och Botkyrka bakom sig.

De kommuner där priserna har stigit mest de senaste fem åren är Ekerö (41 procent), Österåker och Södertälje (båda 38 procent).

– Att priserna stiger så här kraftigt är ovanligt rent historiskt. Det är väldigt höga siffror vi presenterar, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.