727 narkotikabrott polisanmäldes i Tyresö förra året. Det var det överlägset högsta antalet på 25 år, visar Mitt i Tyresös genomgång av Brottsförebyggande rådets statistik.

I år har 570 narkotikabrott polisanmälts fram till mitten av september, enligt polisens siffror. Skulle det fortsätta i samma snitt per månad skulle antalet anmälningar år 2021 med marginal landa högre än år 2020.

Magnus Mohlin är tillförordnad kommunpolis i Tyresö. Han ser fler förklaringar till ökningen.

– Att vi har fokuserat på problematiken skulle jag säga är den största förklaringen. När vi lägger resurser där ökar statistiken. Vi har också de senaste åren utbildat personal inom området. Fler poliser än tidigare har kompetens att upptäcka narkotikabruk, vilket i sin tur leder till fler upptäckter av innehav, säger han.

Är det också en faktiskt ökning av narkotikaproblematiken i Tyresö?

– Jag tror att det är en kombination av det och vårt arbete.

Slog rekord i anmälningar

Den vanligaste formen av narkotikabrott i Tyresö är innehav följt av eget bruk, visar statistiken. Efter det kommer överlåtelse. Förra året slog alla tre brottstyperna rekord i antalet anmälningar, sett till de 25 åren.

– Överlåtelse kan handla om att vi hittar försäljningsanteckningar eller pengar som gör att vi misstänker att narkotikan inte bara är för egen konsumtion utan också för försäljning. Vi ser att man många gånger säljer för att finansiera sitt eget missbruk, säger Magnus Mohlin.

Hur ser narkotikaproblematiken ut i Tyresö?

– Narkotika finns överallt, i alla samhällsskick och i stort sett alla kommundelar. Problematiken är inte specifik för ett område. Vi har jobbat mest kring Bollmora med omnejd eftersom det kommer in mycket tips därifrån.

En öppen drogscen

Granängsringen är det enda plats i Tyresö som har vad som klassas som en öppen drogscen, enligt Magnus Mohlin.

– Det innebär att det är en plats som har blivit känd för narkotikaförsäljning. Vi har jobbat intensivt under året i området. Vi är där ofta för att störa och kunna ingripa. Det handlar om att öka tryggheten och minska brottsligheten. Narkotika kan föra med sig andra brott som hot, misshandel, utpressning och skadegörelse till exempel.

För att minska narkotikaanvändningen samarbetar polisen med till bland annat kommunen, men det behövs också hjälp från flera håll, konstaterar han.

– Föräldrarollen är stark och inte att förringa. Har man byggt upp en öppen relation hemma, där man pratar om frågorna, har det en effekt och kan leda till tidig upptäckt. Vårt mål är inte att sätta dit folk utan att avbryta det skadliga beteendet som man många gånger inte har någon överblick av var det kommer att sluta.

Han poängterar att polisen är beroende av tips.

– Vi kan inte vara överallt utan styrs av allmänhetens ögon och öron.