Eftertraktade. Antalet cykelstölder har ökat explosionsartat jämfört med förra året. Foto: Karin Nilsson

Stor ökning av cykelstölder i Västerort

Antalet cyklar som anmälts stulna har i år ökat rejält jämfört med förra året i polisområde Vällingby. Här är polisens tips för att behålla, eller få tillbaka, din cykel.

  • Publicerad 16:26, 24 jun 2020

Vid den här tiden förra året hade det gjorts 217 polisanmälningar om cykelstöld i polisområde Vällingby. Under samma period i år har mer än dubbelt så många anmälningar gjorts – hela 474 stycken.

– Vi har inte haft möjlighet att göra en djupdykning i varför den här ökningen har skett, men vi kan ju konstatera att det är någonting som har hänt, säger Matti Rönnqvist, kommunpolis i Vällingby.

En teori, menar Matti, är att den varma vintern gjort att efterfrågan på cyklar ökat. Det kan ha gjort att de som livnär sig på att stjäla cyklar lagt i en extra växel.

Tips mot stöld. Kommunpolis Matti Rönnqvist vill att fler märker sina cyklar. Foto: Mikael Andersson

Borta med vinden

Cykelstöld är också ett brott som ofta är svårt att lösa.

– Naturligtvis försöker vi utreda de anmälningar som kommer in, men de är ofta svårutredda och det finns sällan vittnen. Man har ställt i från sig cykeln, så är den borta när man kommer tillbaka, säger Matti Rönnqvist.

Det är inte ovanligt att polisen kommer över ägarlösa cyklar, men många gånger är det då svårt att hitta ägaren. En märkning av cykeln kan då göra chansen större att du får tillbaka hojen.

– Man kan använda en gravyrmaskin för att sätta dit kännetecken. Det har vi på polisstationen, det är bara komma förbi och be om att få låna en, säger Matti Rönnqvist.

Polisens tips på hur du säkrar cykeln

Använd ett bra lås som tar tid att bryta upp, gärna ett som är certifierat av Stöldskyddsföreningen.

Lås fast cykeln i något.

Parkera cykeln inomhus när du kan.

Pensla cykeln med märk-DNA.

Om du har el-cykel – ta med batteriet.

Ta en bild på cykeln, och märk den, så att du kan bevisa att den är din om den skulle bli stulen.

Visa merVisa mindre