Soldater i Stockholm under den stora övningen Aurora 2017. Foto: Veronica Lindström

Stor militärövning börjar – se kartor

I dag drar en stor militärövning i gång i Stockholm. Militära fordon och soldater kommer att synas på flera håll runt stan.

  • Publicerad 09:15, 17 okt 2018

Det är Livgardet som tillsammans med hemvärnet ska öva sig på strid i stadsmiljö.

– Livgardet är det förband som försvarar Stockholm i händelse av kris eller krig, därför är det otroligt viktigt att vi kan öva i den miljö vi skall verka, säger major Magnus Gerhardsson, övningsledare.

Av säkerhetsskäl är det svårt att genomföra övningen runt vad försvaret kallar ”skarpa objekt”. I stället blir det i utkanten av staden som vi kommer att kunna se soldater och militärfordon under de närmaste dagarna. Den kommer att äga rum runt polishögskolan vid Sörentorp i Solna, i kvarteret Primus på Lilla Essingen, i Telestaden i Farsta, runt Bromma flygplats samt i Nynäshamn.

De 400 soldaterna kommer att se ut just som soldater, alltså ha på sig stridsutrustning och vara beväpnade. Men de använder bara lösa skott. De låter som vanlig ammunition men är helt ofarligt. 

Övningsområdena kommer att vara avspärrade med rödvita plastband som man inte får gå innanför. Dessutom ska det finnas kontrollanter och övningsledare.

Övningen inleds i dag och pågår veckan ut. Om tre veckor, den 7–11 november, görs en liknande övning.