Ahmadrez Djalai. Foto: Arkiv

Stor manifestation för Ahmadreza Djalali

I dag, torsdag, höll Amnesty Internationals svenska sektion och Karolinska Institutet en gemensam manifestation för den dödsdömde läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali. – Ahmadreza Djalali måste omedelbart friges så att han kan återförenas med sin fru och sina barn i Sverige, säger Anna Lindenfors, Amnesty i ett uttalande.

  • Publicerad 15:53, 18 jan 2018

– Ahmadreza Djalali är en samvetsfånge som har fängslats på godtyckliga grunder, och i den mycket bristfälliga rättegången mot honom har inga som helst bevis lagts fram som tyder på att han skulle vara något annat än en forskare som fredligt utövat sitt yrke, säger Anna Lindenfors, generalsekreterare svenska sektionen av Amnesty International och en av talarna vid manifestationen.

Övriga talare var Lisa Kurland, professor i akutsjukvård och Ahmadreza Djalalis före detta handledare samt Ole Petter Ottersen, rektor Karolinska Institutet.

– Alla människor har rätt till en fri och rättvis prövning, och dödsstraffet är i konflikt med mänsklig värdighet, mänskliga rättigheter, internationella normer, och alla värderingar som vårt universitet står för. Vi förväntar oss att Djalali släpps fri och tillåts resa hem till sin familj snarast, säger Ole Petter Ottersen, rektor Karolinska Institutet i ett pressmeddelande från Amnesty.

Fler aktioner planeras

Ahmadreza Djalali har också verkat som forskare i Belgien och i Italien, och i dagarna kommer Amnesty Italien och Amnesty Belgien också att ordna manifestationer och aktioner för honom med krav på att han friges, enligt Amnesty.

Hittills har över 200 000 personer skrivit under Amnestys upprop.