Konstutställning. Shakir Attiyahs verk "Vi är Husbyungdomar, vill vill vara med och fatta beslutet". Foto: Mikael Andersson

Stor konstutställning smyckade Husby

Förra veckan förvandlades hela Husby till ett galleri. Då arrangerades en gigantisk konstutställning – med både etablerade konstnärer och lokala ungdomar.

  • Publicerad 16:54, 10 jun 2022

De som ansökte var överallt ifrån.

Den som rörde sig i Husby i förra veckan kan nog inte ha missat vad som pågick, när hela 140 konstverk från lika många konstnärer ställdes ut på flera platser i området.

I ett samarbete mellan Husbys olika konst– och kulturarrangörer, som gått ihop i nätverket Husby Kulturkvarter, utlystes för ett tag sedan en tävling där massvis av konstnärer, både kända och okända, kunde skicka in sina bidrag.

Blandning av konstnärer

En jury bestämde sedan vilka som skulle få chans att ställa ut.

– Det är väldigt roligt, de som ansökte var överallt ifrån, i olika åldrar och från olika sammanhang. Det resulterade i en utställning där såväl barn från Husby som professionella konstnärer ställde ut tillsammans, säger Carolina Oscarsson, projektledare och kommunikatör på Kulturhuset Stadsteatern i Husby och Vällingby.

Utställningen pågick samtidigt som Järvaveckan.

– Vi tänkte att det skulle vara kul att aktivera andra platser i Järva samtidigt, skapa en händelsevecka. Och det blev väldigt bra. Det är första gången vi gör en sådan här stor grej tillsammans och nu är planen att det ska bli ett återkommande inslag varje år, säger Carolina Oscarsson.

Skulptur. Konstverket "Hen smsar sin syster" av Konstfackstudenten Linea Matei ställdes ut inne på Kulturhuset Stadsteatern. Foto: Mikael Andersson

Carolina Oscarsson, projektledare och kommunikatör på Kulturhuset Stadsteatern i Husby och Vällingby. Foto: Mikael Andersson

Konst för ungdomarna

En som ställde ut var konstnären Shakir Attiyah, som varit verksam vid Husby Konst & Hantverksförening sedan den startade för över 20 år sedan.

Han gick i pension i fjol, men har kvar sin ateljé vid Husby gård. I utställningen presenterade han verket "Vi är Husbyungdomar.. vi vill vara med och fatta beslutet!". En tavla på 200 gånger 158 centimeter, med en minst lika stor betydelse.

– Temat är att barnen från Husby ska våga tro på sig själva, kraften som finns i kunskap och att genom kunskap så småningom kunna ta sig hur långt man vill i samhället. Genom utbildning kan man ifrågasätta, vara med i en beslutsprocess. Det är viktigt att ungdomar känner att deras åsikter betyder något, säger Shakir Attiyah.

Genom sin konst vill han pusha barn och unga från Husby att våga tro på sig själva.

– De är ju framtiden. Många från Husby är andra generationens invandrare, och jag vill att de ska se det som en stor fördel att både ha den svenska kulturen och kulturen genom familjen. Det är inte fel, det är viktigt, och det behövs i alla delar av samhället för att skapa en så berikad värld som möjligt, säger han.

Fixar. Carolina Oscarsson, projektledare, vid konstverket "Hen smsar sin syster" av Konstfackstudenten Linea Matei. Foto: Mikael Andersson

Om utställningen

Husby konstsalong är en utställning i samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, Folkets Husby, Husby konsthall, Kulturskolan Stockholm i Husby, Framtidens hus och Husby bibliotek och Svenska bostäder.

Den visades för första gången under Järvaveckan 2022, och planeras bli en årlig aktivitet.