Stor insats vid Stureplan – misstänkt pulverbrev

Flera byggnader nära Stureplan har spärrats av. Ett företag ska ha fått en försändelse med pulver och nio personer har sanerats och förts till sjukhus, men är inte allvarligt skadade.

  • Publicerad 17:32, 17 okt 2018

Enligt polisen rör det sig om en försändelse med pulver som skickats till ett företag på Ingemar Bergmans gata i närheten av Stureplan. Nio personer ska ha varit i lokalen när försändelsen öppnades.

Polis och räddningstjänst kallades till platsen och flera byggnader spärrades av. Personerna sanerades av räddningstjänsten och har med ambulans tagits till sjukhus för kontroll.

– Flera personer ska ha fått andningssvårigheter direkt efter öppnandet. Men efter det har de inte visat några vidare symptom säger Anders Palm, räddningschef för insatsen.

Anders Palm, räddningschef för insatsen på Stureplan. Foto: Pekka Pääkkö.

En container kördes fram

I närheten av platsen står fem brandbilar och närmare tio ambulanser som en efter en lämnar med personer insvepta i orangea filtar.

Mitt i:s utsände på plats vittnar om väldigt mycket folk i rörelse. Främst i form av nyfikna folksamlingar som samlats för att titta på uppståndelsen.

Vid 17-tiden kördes en stor gul container fram i närheten av platsen. Ifrån den har räddningspersonal hämtat utrustning, troligtvis för sanering.

Container körs fram till Stureplan där ett företag fått ett misstänkt pulverbrev. Foto: Pekka Pääkkö.

Oklart vad pulvret innehåller

Enligt polisen finns det inga rapporter om personskador och de har inlett en förundersökning om olaga hot mot grupp.

Vad pulvret innehåller är ännu oklart.

– Initialt bedömer vi att det är ofarligt, men tekniska undersökningar får visa vad det är. Det är inget sprängämne i alla fall. Troligtvis får vi svar inom det närmsta dygnet, säger räddningschefen Anders Palm.

Kollektivtrafiken påverkas

Enligt SL dras hållplatserna Jarlaplan, Eriksbergsplan, Stureplan, Norrmalmstorg och Linnégatan in för busslinje 2 och 55. Det hela gäller bara i norrgående riktning.

Tunnelbanan påverkas inte.

Räddningsinsatsen avslutad

Vid 18.25-tiden skriver polisen att räddnings- och sjukvårdsinsatsen är avslutad. Det ska inte vara farligt att vistas varken i området eller i byggnaden där substansen hittades. Innehållet i försändelsen ska nu analyseras.

Polisen skriver även att avspärrningarna nu successivt kommer att hävas.

Avspärrat vid Stureplan efter att ett misstänkt pulverbrev skickats till ett företag. Foto: Pekka Pääkkö.