Stor hjälpinsats för djur efter brand

Byggnaden med både stall och bostadsdel brann ner förra helgen. Polisen ser samband med en större insats i Svartsjö. Nu utreds mordbrand.

  • Publicerad 14:27, 25 apr 2018

Det känns fruktansvärt.

Under lördagen förra veckan ryckte polis ut till Svartsjö för en husrannsakan. Där hittades en falsk handgranat.

Natten mot måndag var det dags för ett nytt besök på platsen, den gången tillsammans med räddningstjänsten.

Anledningen var en brand som under veckan har rubricerats som mordbrand.

Polisen har under veckan varit fåordig om händelsen som är under utredning. Enligt Anders Hägglund, förundersökningsledare hos polisen, ska ett samband finnas mellan händelserna.

– Jag vet inte hur branden har uppkommit. Det är någon form av bostadsdel i en ladugård i Svartsjö, säger han.

Marita Martinovic bor i närheten och har djur i den ladugård som brann. Under natten mot måndagen deltog hon i släckningsarbetet och slet med att rädda de fem hästarna och sex ankorna som befann sig i ladugården.

– Hästarna försökte söka skydd i ladan där det brann, men vi lyckades jaga bort dem och fick till slut in dem i en hage, säger hon.

Tillfälligt djurskydd

Hästarna ska enligt henne ha tagit det bra trots turbulensen.

Stallets del av ladugården var ungefär tolv gånger tio meter, enligt Marita Martinovic.

– Det känns fruktansvärt. Det är materiella ting, men det är inte bara det. Det är även en sorg man måste gå igenom, säger hon.

Djuren har fått tillfälligt skydd, men kommer behöva en permanent lösning framöver.

– De har varit tvungna att stå utomhus nu, men är vana vid att stå inne. Det är installade hästar. Nu har de ett vindskydd att vara i, men det är inte tillräckligt för en hel vinter, säger hon.

Samtidigt som djurens bostad totalförstördes brann mat och utrustning. Även ett hästpass som är en form av ID-kort för hästar försvann.

Marita Martinovic har under veckan haft kontakt med sitt försäkringsbolag.

– Nu måste vi få till någon samordning och se vad vi behöver för något, säger hon.

Via bland annat Facebook, grannar och vänner har hon nu fått hjälp med en del av det materiella som förstörts.  

– De har varit helt underbara. Dels har det kommit snickare och hjälpt och grannar har kommit med hö, säger hon.

”Otroligt uppskattat”

Hon riktar stor uppskattning till alla som har visat hjälpsamhet.

– Det var säkert 50 personer som skrev att de hade grimmor. Sedan var de en brand i Vallentuna för ett år sedan där ett stall brann. Den tjejen har köpt en häst av mig tidigare. Hon kom med sin pojkvän och hade med sig matkassar, vattendunkar, hö och hästtäcken. Hon har själv gått igenom det här och vet vad det innebär. Det är så otroligt uppskattat att det kommer folk och hjälper till så här, säger Marita Martinovic.

Även Anki Dandeby hade hästar i stallet. Hon väcktes av Marita som ringde strax efter 01.00. Mindre än en kvart senare var hon på plats.

– Jag hörde paniken och hon skrek att det brann i hela ladan. Jag fick panik, flög upp, sprang ner för trappan, slängde mig in bilen och åkte dit på 13 minuter. Tårarna sprutade, jag trodde inte att vi skulle hinna, säger hon.

Även hon har förlorat materiella saker.

– Det är sadlar, träns, allt är förlorat. Just då tänkte vi bara på liv och att djuren måste ut. Man tänkte inte på en sadel, säger hon.

De senaste dagarna har varit känslosamma för Anki Dandeby.

– Det är en otrolig mängd som försvinner, men vi är otroligt glada att vi fick ut alla hästar och att de har överlevt och inte skadat sig, säger Anki Dandeby.

Hon har varit tillbaka på platsen och märkt hur hästarna saknar sitt stall.

– Pippi som är ett år stod och skrek och ville in. Hon ville in och sova och stod ute i regnet. Jag fick ta henne i manen och leda henne in, säger hon.

Precis som Marita upplever hon att djuren under omständigheterna mår bra.

I samband med måndagsnattens brand greps en man i 40-årsåldern. Han ska enligt polisen vara hemmahörande i kommunen.

Detta har hänt

Polisen genomförde en husrannsakan under lördagen. Den gjordes i Svartsjö. Ett drygt dygn senare kallades polis och räddningstjänst till Svartsjö för en brand.

Enligt polisen finns misstankar om samröre mellan händelserna.

Så vill invånarna forma Stenhamra centrum

Nyheter Fler restauranger och lekplats Medborgarna har fått komma med sina önskemål och inspel om Stenhamra centrum. Nu utreds vad som kan få plats i den kommande detaljplanen för området.fredag 11/6 16:45

Polare ska göra sommarlovet tryggare

Nyheter Ute på Mälaröarna flera kvällar i veckan När fler unga väntas vara kvar hemma i sommar vill kommunen göra öarna tryggare. I samband med skolavslutningen syntes årets sommarpolare för första gången ute. "Syftet är att öka trygghetskänslan",...fredag 11/6 16:37

Brottsofferjouren vill se snabbare utredningar

Nyheter Polisen medger brister Färre söker hjälp hos Brottsofferjouren Västerort. Polisens prioriteringar kan vara en förklaring, enligt jouren. Polisen medger brister men hänvisar till att det finns flera olika stöd.fredag 11/6 16:21