Monks porter house på Munkbron i Gamla stan har stängt för renovering, enligt skylten på dörren. Men puben har blivit av med alkoholtillståndet. Foto: Erik Simander

Stor härva: Känd pubkedja förlorar tillstånd

"Inget dussinärende". Så beskrivs röran kring en populär pubkedja, som även brygger eget öl. Nu har två av krogarna blivit av med serveringstillståndet.

  • Publicerad 11:42, 15 nov 2017

Ett ovanligt fall med många allvarliga överträdelser av alkohollagen. Och det är inget slarv, utan medvetna oegentligheter.

Så beskriver en tjänsteman på tillståndsenheten den rediga röran kring Panogruppen AB, som äger pubkedjan Monks.

Socialnämndens tillståndsutskott har nu beslutat att dra tillbaka serveringstillståndet för pubarna Monks café på Wallingatan samt Monks porter house på Munkbron. Krogen på Wallingatan är en så kallad bryggeripub då där även tillverkas öl. Enligt källor till StockholmDirekt hänger också tillståndet för Monks American bar, på Svevavägen, väldigt löst.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vad som skett är snårigt att bena ut och går tillbaka till 2016. Men några av alla de punkter som sammantaget lett till att tillståndet dragits in, är:

Ansenliga mängder alkohol har sålts och levererats till kunder som inte har rätt att köpa.

Det finns allvarliga brister i Panogruppens fakturering.

Bolaget har i flera månader struntat i att stämma av kassan och kontokortsmaskinerna vid dagens slut, så kallade Z-rapporter. Då finns det "risk för allvarliga brister i bokföringen", enligt tillståndsenhetens utredning.

Man har låtit ett helt annat bolag sköta en del av serveringen.

I flera år har man serverat alkohol på Wallingatans uteservering utan tillstånd.

Ägarna figurerar i andra bolag. Även där har allvarliga brister noterats.

Enligt utredningen är Panogruppens förklaringar till allt det här "inte trovärdiga", utan "visar på brister i förståelse av de regler som finns kring skötsamhet enligt alkohollagen".

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den tjänsteman som StockholmDirekt har pratat med säger att hen inte sett något liknande på 15 år, och övertrampen är så allvarliga att inget annat kan komma på frågan än att serveringstillståndet återkallas. Vilket nu skett.

Panogruppens huvudägare har avböjt alla kommentarer och vill inte säga vad som händer med Monks café och Monks porter house nu. Hemsidan monkscafe.se har dock plockats ner.

Bryggandet av starköl och grossisthandeln på Monks café påverkas inte av det här i dagsläget, då sådant hanteras av skatteverket och inte socialtjänsten.