John i butiken där han sålde almanackorna i vintras. Foto: John Arthur Ekberg

Stor gatufest för hemlösa på Götgatan

Från almanacka till gatufest. Den 25 april är det dags för en välgörenhetsgala på Götgatspuckeln med kända namn som Håkan Juholt, Mats Ronander, Patrik Isaksson och Sofia Karlsson på scen.

  • Publicerad 11:00, 17 apr 2015

– Vi ska sätta en tulpan av kärlek på Götgatspuckeln den 25 april och lyfta fram de utsatta i samhället, säger John Arthur Ekebert, initiativtagare till denna tulpan.

Lördagen den 25 april är det manifestation och gatufest under namnet De utsattas dag. Utanför butiken Hellstone Music på Götgatan 24 byggs en scen upp för musik, poesi och talare.

1999 almanackor sålde slut

Allt började med en almanacka förra året.

– En polare till mig ville göra en almanacka, men inte en traditionell så det blev en om gatufolket. Jag kommer själv från den miljön, så jag fotade mina polare, en för varje månad. Hellstones la ut pengar för att vi skulle kunna formge, trycka och bokbinda almanackan och ge modellarvode. 2000 almanackor sålde slut på bara två månader.

En almanacka finns kvar av de 2000. Och den kommer att säljas på en auktion under festen. Utropspriset är 1000 kronor.

– Jag tror att vi kan få tusen för den. Det blir bra startpengar till nästa almanacka. Det är i så fall tusen kronor mer än vad vi hade förra gången, säger han.

Presentkort för kläder

Och försäljningen av almanackan gick bra. Så pass bra att den gav ett överskott på 100 000 kronor. Pengarna skänktes till Stadsmissionens stödboende Bostället, men inte i pengar.

– Min egen erfarenhet säger att när man befinner sig i en svår situation uppskattas all uppmuntran. Det kan vara att man ska åka och hälsa på sin gamla faster i Småland som man inte sett på tio år, men man har bara trasiga kläder. Då kan personalen på boendet säga 'John, här har du ett presentkort på 1600 kronor för nya kläder.' Nya kläder lyfter upp hela självförtroendet. Man blir starkare och mer positiv som person.

Så John gick in på butiken Blue Ever vid Mariatorget och köpte presentkort för 100 000 kronor, märkta för just gästerna på Bostället.

"Han var väldigt trevlig"

Håkan Juholt var en av dem som kom in i musikbutiken innan jul förra året och köpte almanackor.

– Han köpte två och var väldigt trevlig. Och när vi nu bestämde oss för att göra en manifestation tänkte jag 'Vad fasen, ska vi inte försöka få med honom?'. Han sa ja direkt, med glädje.

Och på festen är det Håkan Juholt som står för invigningen. John hoppas på mycket folk och att dagen ska inbringa lite pengar till de utsatta. Två auktioner och en trumma bredvid scen borde kunna ge en del skrammel, tror han.

– Man kan ju lägga några kronor i trumman om man vill, eller ge till de två värdinnor som kommer gå omkring bland gästerna, säger John Arthur Ekebert.

Artisterna är många och kända

Mats Ronander, Sofia Karlsson, Toni Holgersson, Mats Paulson, Patrik Isaksson, Jens Hult, Benneth Fagerlund, Jacob Gordin, dunderdan och Heavy Tiger kommer att uppträda på scenen på Götgatan mellan klockan 13-15 den 25 april.

Två auktioner sker under dagen – den sista almanackan säljs till högstbjudande. Utgångspriset är 1000 kronor. Och en signerad affisch av konstnären och författaren Jan Lööf auktioneras också ut.

Alla pengar går till De utsatta.

Visa merVisa mindre