Porten på Gyllenstiernsgatan är skadad efter explosionen. Foto: Stefan Källstigen

Stor explosion på Östermalm – grannarna evakuerade

En kraftig explosion inträffade på Östermalm natten till måndag. De boende i huset på Gyllenstiernsgatan är evakuerade. SOS Alarm fick in flera larm om händelsen under natten.

  • Publicerad 07:09, 13 jan 2020

Det var strax efter klockan 01, natten till måndag, som larmen började strömma in till SOS Alarm. En stor smäll hade då hörts från Östermalm och ett flerfamiljshus på Gyllenstiernsgatan.

Grannar från porten där det smällt och den bredvid evakuerades under natten.

– Jag har ingen exakt siffra, men det ska röra sig om ett 30-tal personer som evakuerats, säger Eva Nilsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Porten på den berörda lägenheten är märkbart skadad. Foto: Stefan Källstigen.

Inga personer skadade

Räddningstjänst, ambulans, polis och nationella bombgruppen var på plats under natten och morgonen.

Ingen brand konstaterades på adressen i samband med explosionen och enligt både räddningstjänsten och polisens uppgifter ska ingen person skadats. Däremot är fasaden på huset och flera bilar på gatan skadade.

Stora delar av gatan är avspärrad under måndagsförmiddagen.

Grannarna: ”Ser ut som en krigszon”

– Fönsterrutorna till min sons sovrum krossades i explosionen. Det var skitläskigt, berättar en granne på gatan på Gyllenstiernsgatan för Mitt i under måndagsmorgonen.

En annan granne som bor på andra sidan gatan ser förödelsen på den berörda porten.

– Porten är helt demolerad. Innan kunde man se in till trappen, men nu är det bara rivningsrester. Det är fruktansvärt, är ju som rena krigszonen.

Vid femtiden på måndagsmorgonen lämnade räddningstjänsten Östermalm – men polis är fortfarande kvar på Gyllenstiernsgatan som är avspärrad mot Karlavägen, där en återvändsgränd finns, fram till tvärgatan Taptogatan.

– Det kommer att vara avspärrat tills det att tekniker och bombtekniker är klara. Det finns ingen prognos men åtminstone hela förmiddagen, säger Eva Nilsson hos polisen.

Flera fönster på gatan är utblåsta. ”Det är glassplitter i hela sovrummet”, säger en granne. Foto: Stefan Källstigen.


Flera av bilarna utanför porten har totalförstörts.

Ska ha hörts till Nacka

Smällen ska ha hörts över stora delar av Stockholm och på sociala medier skriver Lidingöbor, Nackabor och söderortsbor om att de hört smällen.

– Jag hörde den i Orminge, skriver en läsare på Mitt i:s Facebook.

Enligt initiala polisuppgifter till Aftonbladet var det en sprängladdning utanför porten som gick av. Men det är inget som kan bekräftas.

– Det går inte att avgöra just nu om det var innanför eller utanför porten eller vad som har smällt. Det får teknikernas undersökning visa sen, säger Eva Nillson.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning har inletts.

Artikeln har uppdaterats.