Jeanette Höglund driver den ideella organisationen Vid din sida som hjälper äldre hemlösa och arrangerar en demonstration mot fattigdom bland äldre. Foto: Mikael Andersson

Stor demonstration mot hemlöshet bland äldre

En demonstration mot fattigdom och hemlöshet bland äldre som ska gå från Humlegården till Mynttorget i dag väntas locka tusentals personer. "Vi kräver att kommunerna tar ansvar för de äldre som bor på gatan" säger arrangören Jeanette Höglund.

  • Publicerad 11:19, 24 apr 2019

I dag, onsdag 24/4, klockan 14, samlas demonstranter i Humlegården för att tillsammans gå till Mynttorget där det kommer att hållas tal. Jeanette Höglund som arrangerar demonstrationen driver den ideella organisationen Vid din sida som hjälper äldre hemlösa. Bland annat har hon en gård dit de kan komma och få mat, umgås, vila och få hjälp med olika saker. I flera år har hon arbetat för att uppmärksamma fattiga äldres situation.

Här demonstrerar de för äldre hemlösa och fattigpensionärer

– Jag har träffat en hel del politiker och fått till olika möten men det är som att det är nyhetens behag. Det händer ingenting sen, det blir inga uppföljningar. Vi kan inte vänta på att folk ska dö på gatan. De äldre måste få komma inomhus och det är dags att kommunerna tar sitt ansvar. De ideella krafterna kan inte lösa allt, säger Jeanette Höglund.

Jeanette söker upp Stockholms äldre hemlösa – nominera DIN lokala hjälte

I samband med demonstrationen har hon ordnat en namninsamling med samma budskap, den har fått över 74 000 namnunderskrifter. Jeanette Höglund är fast beslutsam om att lämna över den till statsminister Stefan Löfven.

– Jag fick ett samtal från socialförsäkringsministern Annika Strandhälls pressekreterare om att hon kunde ta emot underskrifterna i dag klockan 12. Men jag vill lämna dem till Löfven. Han är vår högsta chef och det är han som har det högsta ansvaret, säger Jeanette Höglund.

Jeanette står upp för stans hemlösa – nu får hon pris som vardagshjälte

Hon räknar med att det kommer mellan 2000 och 5000 personer på demonstrationen.

– Det kommer busslaster från norr till söder.

Tror du att Stefan Löfven dyker upp?

– Nej, det tror jag inte att han vågar. Men jag är inte farlig. Jag är bara bestämd. Det måste man vara om man ska vara en röst för de äldre hemlösa.

Polisen har inte planerat några avspärrningar i samband med demonstrationen.

– Vi finns med hela tiden och uppstår behov så kommer vi att spärra av. Nybroplan är till exempel ett område där det rör sig mycket folk och trafik. Men i den bästa av världar ska inte trafiken påverkas, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen.