Ledare. Lars Karlsson, projektledare Enköpings kommun och Michael Ceder projektledare/arbetsledare NKR Demolition Sweden AB. Foto: Fredrik Gustafsson

Stor del av gamla kommunhuset blir nya vägar

Fönster för fönster, bit för bit rivs kommunhuset på Kungsgatan. – Vi räknar med att 96 procent av allt vi river kommer att kunna återvinnas, säger Michael Ceder från rivningsfirman.

  • Publicerad 08:37, 30 maj 2022

Vi räknar med att 96 procent ska kunna återvinnas.

Högar av armeringsjärn, drivor med metallskrot och i runda slängar 7 000 ton betong. Det tar tid att riva det gamla kommunhuset på Kungsgatan.

– Hade det här varit på 80-talet hade huset varit rivet på några veckor. Man hade låtit maskinerna hålla på tills det blev grus av alltihop, säger Lars Karlsson, på Enköpings kommun som projektleder rivningen.

Men så går det inte till
i dag.

– Och det är väl tur, konstaterar Karlsson.

Blir vägar och värme

I stort sett hela kommunhuset ska återvinnas. 10 000 ton.

– Vi räknar med att 96 procent av allt vi river kommer att kunna återvinnas. Betongen kommer exempelvis att kunna användas för framtida vägbyggen, säger Michael Ceder projektledare/arbetsledare på NKR Demolition Sweden AB som fått
i uppdrag att riva kommunhuset.

Resterande fyra procent benämner Michael Ceder som brännbart. Och det hoppas han ska bli till värme för Enköpingsborna via Värmeverket.

Ett grönområde

Kommunhuset utrymdes etappvis under 2018 efter att flera medarbetare i huset klagat på hosta och huvudvärk. Huset hade haft problem med fukt och dålig inomhusmiljö. Man befarade mögel.

Men något mögel har Michael Ceder, på rivningsföretaget, inte hittat. Men en del annat.

– Vill man vara en miljökommun i någon form ska man inte använda ett sådant här hus till att driva offentlig verksamhet i, konstaterar han och tillägger:

– Vi har inte hittat något mögel. Men en hel del tryckinpregnerat trä. Och det är inget vidare att ha i inomhusmiljöer.

Kommunhuset byggdes på 70-talet. Först långt senare, 2004, förbjöds så kallade CCA-medel, en blandning av koppar, krom och arsenik, som träskydd.

– Det sitter sådana spikklossar överallt i huset, säger Lars Karlsson.

Klart i augusti

Planen är att rivningen ska vara klar i augusti. Då har rivningsfirman i uppdrag att lägga jord över hela ytan.

– Till en början kommer det att bli en grönyta. Förhoppningsvis med en lekplats. Området är ju fint. Samtidigt vill man ju inte göra för mycket innan man vet vad tomten ska användas till, säger Lars Karlsson och tillägger bestämt:

– Det ska inte bli en ny grop i alla fall.

Under försommaren 2019 gav Tekniska nämnden förvaltningen­ i uppgift att riva det gamla kommun­huset ”så snart som möjligt”.

Det tog nära tre år från beslut till handling.

Rivningen av kommun­huset beräknas pågå till
i augusti.

Vad tomten ska användas till i framtiden är varken utrett eller bestämt.

Inledningsvis kommer tomten att bli en grönyta.

Visa merVisa mindre

Insatsstyrkan

Innan rivningen av kommunhuset kom i gång på allvar, i december förra året, var den nationella insatsstyrkan i byggnaden. De använde kommunhuset för att träna på insatser i inomhusmiljö.

Enligt Lars Karlsson på Enköpings kommun syntes­ tydliga spår efter insatsstyrkan. Bland annat­ hade de sprängt upp en arkivdörr.

Med siktet på att styra

Nyheter Jesper Englundh står överst på Socialdemokraternas valsedlar i Enköping. – Jag tycker att vi har ett bra debattklimat i Enköpingspolitiken, säger han.lördag 13/8 8:09

Gator kartläggs – av Enköpingsborna

Nyheter Samla frukt i App. Enköpings vägnät ska inventeras med hjälp av mobilspel 110 kilometer gång- och cykel­vägar i Enköping har kartlagts – av Enköpingsborna – med hjälp av ett mobil­spel. Nu står kommunens gator på tur.fredag 12/8 13:56