Stor Cheerleadingtävling i Solnahallen

Nästa lördag, den 10 mars, är det premiär för Nordic Cheer Challenge i Solnahallen. Arrangör är klubben Dynamite Cheerleading som tränar i SL-hallen i Rissne. Tävlingen lockar över 40 lag med hundratals aktiva från hela Sverige.

  • Publicerad 09:00, 3 mar 2018

– Ja, det blir allt från nybörjarlag till tävlingslag, och i alla åldrar. Fler och fler föreningar ordnar egna tävlingar och nu är det vår förening som arrangerar. Annars finns bara DM, SM och kanske EM, men vi vill tävla oftare än två tre gånger per år, säger 21-åriga Emelie Ribbe som är tränare i Dynamite Diamonds, ett av föreningens elitsatsande juniorlag.
Hon har varit tränare i fyra år, och innan det var hon själv aktiv i Dynamite Cheerleading i flera år.

”Gemenskapen jättevikiig”

– Jag blev inspirerad av min storasyster. Hon var min första tränare, men sedan jobbade jag mig upp och när jag slutade var vi i samma lag.

Dynamite Diamonds tränar i Rissne. Emelie Ribbe visar med en sko hur de som lyfter ska vrida runt. Foto: Åsa Sommarsröm

Emelie Ribbe bytte från fotboll till cheerleading och trivdes särskilt med att ha hittat en ny lagsport.
– Gemenskapen är jätteviktig. Man jobbar tillsammans och är beroende av varandra. Är en person borta från en träning så påverkar det hela laget, säger Emelie Ribbe.

Olika roller – alla behövs

Orsaken är att de 24 tjejerna – ja, det är bara tjejer – i Dynamite Diamonds har olika roller som alla är viktiga.
– När vi gör pyramider har vi toppar, de som är i luften, men även två baser i varje struntgrupp, och en bakperson som står bakom och ser till att det blir extra stabilt, säger Emelie Ribbe.

Många men inte alla har tränat gymnastik

En av topparna i Diamonds är 13-åriga Alice Aare. Hon började träna cheerleading för tre år sedan. Innan det hade hon tränat gymnastik – en vanlig men absolut inte nödvändig väg in i sporten.
– Jag hade tränat AG och tröttnade lite på att det var samma sak hela tiden. Här var det gymnastik, men också stunt och hopp. Och så gillade jag lagsammanhållningen, säger hon.

Ont om motstånd på samma nivå

Tidigare har Alice Aare tränat friidrott, handboll och dans, men nu är det bara cheerleading som gäller.
– Ja, den är så krävande. Vi har minst tre 2,5-timmesträningar varje vecka.
Dynamite Diamonds är på nivå 5, den högsta nivån man kan nå i juniorklassen. Det är ont om lag på den nivån och i tävlingen i Solnahallen saknas motståndarlag.
– Ja, det blir lite som en uppvisning för tjejerna, säger Emelie Ribbe.

Stort evenemang i Solna

Helgen därpå är det dags för DM, men även då är Diamonds ensamma på sin nivå. DM är även kval till SM som avgörs i Nyköping i slutet av maj, och då …
– Då får vi motståndare, äntligen, säger Emelie Ribbe.
Men närmast väntar alltså klubbens egen tävling Nordic Cheer Challenge den 10 mars. Och det är inget litet evenemang. Solnahallen lär fyllas till bredden med cirka 1 200 åskådare. Plus aktiva, domare, föräldrar – och bland andre Let´s Dance-domaren Dermot Clemenger som speaker.

Fick fyra av fyra ja i Talang

Risken att Alice Aare och de andra tjejerna drabbas av rampfeber är dock liten. De har varit med i stora sammanhang förr. I fjol var hennes dåvarande lag Devils med i både Talang och i Nyhetsmorgon i TV4.
– Det var jättekul! I Talang fick vi fyra ja, fast i nästa steg gick vi inte vidare, säger Alice Aare.

Dynamite Diamonds tränar i SL-hallen i Rissne. Att tillit är ett signum för sporten är lätt att förstå. Foto: Åsa Sommarström

Dessutom var Devils med i Ruben Östlunds Guldpalmsvinnare ”The Square”. Filmen handlar mycket om tillit – något som är ett signum för cheerleadingsporten.

Fakta

Nära 500 aktiva i Dynamite Cheerleading

Dynamite Cheerleading är en av Sveriges största och äldsta cheerleadingföreningar.
Upptagningsområdet är hela Stockholm, men man håller till i SL-hallen i Rissne.
Föreningen har funnits i över 20 år och har nära 500 aktiva i olika lag –alla med namn som börjar på D.
Dynamite Diamonds är ett av föreningens elitsatsande juniorlag med 24 tjejer i åldern 12–15 år. Laget tävlar på nivå 5, den högsta möjliga för juniorlag.
Den 10 mars (med start klockan 12) arrangerar Dynamite Cheerleading för första gången tävlingen Nordic Cheer Challenge i Solnahallen, med hundratals aktiva och cirka 40 lag i olika åldrar och på olika nivåer.

Visa merVisa mindre

Fakta

Inte med i RF – men kan bli en OS-sport

Cheerleading är ursprungligen en amerikansk sport som nu har spridits över världen.
Till en början var det ett sätt att stötta sitt lag vid idrottsevenemang, men i dag är cheerleading en egen sport.
Till Sverige kom sporten på allvar på 1980-talet, men cheerleading har ännu inte fått eget medlemskap i Riksidrottsförbundet utan ligger under Gymnastikförbundet.
I Sverige finns drygt 6 000 aktiva cheerleaders – och 5 miljoner utövare i världen – men sporten växer stadigt här och det är inte omöjligt att det kan bli en OS-sport eftersom IOK har klubbat igenom att cheerleading får ett så kallat tillfälligt erkännande.
I cheerleading tävlar lagen till egen tävlingsmusik Ett program varar i två och en halv minut och innehåller stunts (bygg) och mänskliga pyramider, gymnastik, hopp, dans och ramsor. Domarna bedömer lagets prestation på en skala 1–10.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Sundbyberg bäst på att bygga hyresrätter

Nyheter Men bara en tredjedel av det som byggs går att hyra Sundbyberg är den kommun där det byggs flest hyresrätter per invånare i hela Sverige.tisdag 26/1 11:14