Brinner. Bara skorstenen är kvar på det gamla boningshuset Hemmestatorp. Foto: Eva Tonström

Stor brand i Hemmestatorp

Stora boningshuset i Hemmestatorp håller på att brinna ner just nu. Räddningstjänsten fick larmet klockan nio i morse. En person är förd till sjukhus.

  • Publicerad 10:49, 16 aug 2022

Det brinner just nu i Hemmestatorp, nära Skärgårdsvägen mellan Hemmesta och Torsby. Det är det gamla boningshuset som tillhörde gården Hemmestatorp som ska ha börjat brinna vid nio-tiden i morse.

När brandkåren kom dit var det en fullt utvecklad brand. Bilar från flera stationer var där och hjälpte till men huset gick inte att rädda.

– Vi har avslutat släckningsförsöken och låter huset brinna ned nu. Det finns fortfarande en spridningsrisk till vegetationen så vi kommer att vara kvar flera timmar till på platsen, säger Timmy Cehlin, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Person förd till sjukhus

En person befann sig i huset när branden startade och han lyckades ta sig ut. Mannen är nu förd till sjukhus för kontroll. Om det finns, eller fanns, fler personer i huset kan varken brandkåren eller polisen säga med säkerhet eftersom de inte hann ta sig in.

– Det var helt övertänt när vi kom dit men vi tror att huset är tomt, säger Timmy Cehlin.

Huset Hemmestatorp ägs av ett fastighetsbolag och har stått tomt en längre tid.

– Ingen är skriven på adressen, men vi vet att ett antal personer har tagit villan i besittning och flyttat in, olovandes. Hur många de är, eller vilka, vet vi inte. Vi har fått kontakt med två av dem, säger Ola Österling på polisens regionledningscentral.

Det var personer utifrån som såg lågorna och larmade räddningstjänsten. Händelsen utreds som misstänkt mordbrand.

Han visar det gamla Hemmesta torp

De berättar historien om Hemmesta torp

Planen: 22 radhus ska stå klara 2025

Trångt. Trafiken dirigeras just nu växelvis förbi brandplatsen. Foto: Eva Tonström