Ofta blir hyran dyrare vid en renovering. Då flyttar många hyresgäster hellre därifrån. Foto: Mostphotos

Stor andel hyresgäster flyttar när det är dags för renovering

När det är dags för en större renovering väljer många hyresgäster att flytta. Hela 28 procent av Stockholmshems boende i Valla Torg i Årsta flyttade när det skulle renoveras.

  • Publicerad 19:42, 5 nov 2019

En fjärdedel av boende i hyresrätter flyttar samband med stora renoveringar. Det visar en rapport från Boverket som P4 Stockholm har tagit del av.

Sveriges radio har tagit fram siffror från fastighetsbolaget Stockholmshem i Valla Torg i Årsta  som visar att en stor del valde att flytta i samband med deras stora planerade renoveringar.

Hela 28 procent av de boende flyttade under de fyra som som de fick meddelande om en renovering till dess att bostäderna var färdiga. Stockholmshem berättar för P4 Stockholm att siffran är tämligen normal då mellan sju till tio procent av de boende flyttar varje år.

Ökad hyra – ökad segregation

Men enligt Hans Jonsson på Boverket kan det leda till ökad segregation.

– Det är främst de med lägre inkomster som flyttar, men sedan även att man flyttar till områden med lägre inkomster, säger Hans Jonsson som är nationalekonom på Boverket till Sveriges radio.

Boverkets rapport visar också att de som väljer att bo kvar efter renoveringen får höjda bostadsbidrag och mer ekonomiskt bistånd.

Det är också vanligt att hyresvärden höjer hyran efter renoveringar. I Bergshamra i Solna ville Allmännyttiga Signalisten höja hyran med 60 procent efter renovering och stambyte. Något som P4 också rapporterar om.

Det fick hyresgästerna att rasa som nu protesterar och har startat en namninsamling mot planerna.