FLYTTA TILL RINKEBY? Foto: Andreas Enbuske

Stoppad DO-flytt får kritik från Stockholm – som planerar nya flyttar till ytterstan

Stockholm lovar att flytta fler förvaltningar och bolag till ytterstan. Här är flera politiker mycket kritiska till regeringens inställda DO-flytt till Rinkeby.

  • Publicerad 16:07, 20 feb 2015

Regeringens beslut att inställa den planerade flytten av Diskrimineringsombudsmannen till Rinkeby, får hård kritik från flera Stockholmspolitiker.

Framförallt är det kultur-och demokratiminister Alice Bah Kunkes (MP) uttalande i SVT om att de planerade lokalerna skulle bli för dyra och inte är nog tillgängliga för allmänheten, som fått huvudstadens politiker att reagera.

– Rinkeby otillgängligt? 15 min från city med tunnelbana? Oacceptabelt trams, skriver Lotta Edholm (FP) på Twitter.

Järva behöver fler arbetsplatser

Erik Slottner (KD) kallar beskedet från Bah Kunke ”mycket olyckligt”. Om Stockholms stad har klarat att flytta kulturförvaltningen till Rinkeby, kan staten flytta en myndighet, anser han

– Det är väldigt viktigt att Järva och Söderort får fler arbetsplatser. Kulturministern menar att det var svårt att hitta lokaler till rimliga priser som uppfyllde tillgänglighetskraven. Men ärligt talat, har jag mycket svårt att tro på de argumenten, skriver han i ett pressmeddelande.

Stockholm ska flytta ut mer

Från rödgrönrosa majoriteten har det varit tystare idag. Men i stadens budget för 2015 står att det redan påbörjade arbetet med att flytta förvaltningen och bolag till ytterstan ska fortsätta.

Enligt bostads- och demokratiborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V) pågår en utredning om vilka, var och när.

Kan det bli aktuellt med nya flyttar till Rinkeby-Tensta?

– Det finns planer men inget är bestämt om var eller vilka förvaltningar som är tänkbara, skriver hon i ett meddelande till StockholmDirekt.

Exploateringskontoret, bostadsförmedlingen, miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och trafikkontoret som i dag huserar i det enorma Tekniska nämndhuset på Kungsholmen ska flytta till ett nytt hus i Söderstaden om några år.  

Utbildningsförvaltningen, socialförvaltningen, äldreförvaltningen, överförmyndarförvaltningen, AB Stokab, Stockholm Vatten AB och AB Stockholmshem är andra förvaltningar och bolag som den tidigare borgerliga majoriteten pekat ut för flytt.

Visa merVisa mindre