Stoppa incestdagen arrangeras i Sollentuna i dag

Stoppa incestdagen den 16 mars är i år en kalenderdag för första gången Föreningen nxtME anordnar föreläsningar i Sollentuna för att öka kunskapen om incest, och om vilken hjälp som finns att få för de som är eller har varit utsatta.

  • Publicerad 07:56, 16 mar 2020

– Sollentuna kommun ville backa upp oss och vårt ämne, det är vi jätteglada för, säger Lena Morin som startade föreningen nxtME 2012.

Föreningen vänder sig till alla som är eller någon gång har varit utsatt för incest. Den 16 mars varje år återkommer Stoppa Incestdagen för att uppmärksamma incestproblematiken runt om i hela världen. Tabut kring incest bidrar till tystnad och det vill nxtME stoppa.

– Till i år blev Stoppa Incestdagen en kalenderdag och det är första gången vi gör något så här stort, säger Lena Morin.

”Berättar om min egen resa”

Klockan 9–12 är det föreläsningar på Sollentuna Bibliotek på Aniaraplatsen 2. Och klockan 12–14 är nxtME på plats i Sollentuna centrum tillsammans med flera influensers, berättar Lena Morin.

Hon var själv utsatt från 12 till 17 års ålder och kommer att inleda med en egen föreläsning om bland annat vad incest är och hur det påverkar.

– Jag kommer att belysa hur det är att ha varit utsatt och prata om vad som inte funkade då. Jag berättar om min egen resa och hur man kan gå vidare, säger Lena Morin.

Flera föreläsare

Nästa föreläsare är Emilia Eriksson, stödsamordnare på Indra Queer Trans och tjejjour, som kommer att berätta om hur det kan gå till när unga i chatten avslöjar att de är eller har varit utsatta för incest och vad som är viktigt att tänka på i bemötandet.

Andra föreläsare är Eva Sandström, gruppledare på barn- och ungdomsenheten på socialkontoret i Sollentuna och Gita Raja, läkare och grundare av Wonsa som är Sveriges enda forskningsinriktade specialistklinik för vuxna som har utsatts för sexuella övergrepp i barndomen.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Stor höjning av VA-taxorna i Sollentuna

Nyheter Näst störst procentuell höjning i hela länet. Sollentuna kommun står, näst efter Lidingö, för den procentuellt största höjningen av VA-taxorna i region Stockholm.söndag 25/10 6:15

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01