Stopp för kvinnonamn på Lidingös gator

Män som Carl Milles och Gustaf Dahlén präglar Lidingö och har fått ge namn åt platser på ön. Kvinnorna däremot lyser med sin frånvaro. Nu stoppas förslaget som skulle ge Lidingökvinnorna plats i offentligheten.

  • Publicerad 13:58, 29 okt 2018

Författaren Hedvig Charlotta Nordenflyckt, godsägaren Ebba Grip, musikern Monica Zetterlund  och konstnären Siri Derkert är bara några av de kvinnor med koppling till Lidingö ö som skulle kunna ge namn åt en gata eller någon annan offentlig plats på Lidingö. 

Det menar L-politikern Amelie Tarschys Ingre som i en motion till kommunfullmäktige  menar att det är dags att uppmärksamma lidingökvinnorna på öns offentliga platser. Motionen lades fram för fullmäktige 22 oktober.

Dränkte sig när hon fick skäll – ger namn åt plats

– Bristen på kvinnor i historiska dokument och i offentliga rum är slående och Lidingö är inget undantag, sade Amelie Tarschys Ingre under mötet.

Brist på betydande kvinnor som skulle kunna ge namn åt gator eller platser på ön råder däremot inte, framhöll hon. Men en av mycket få kvinnor som har gett namnavtryck på Lidingö, är Karin – i Karins mosse och Karins backe –  som ska ha dränkt sig. Antingen för att hon fick skäll av sin husbonde när hon vallade kor eller för att hon var olyckligt kär.

– Det är faktiskt inte särskilt snyggt, sade Amelie Tarschys Ingre.

Vill inte låsa upp namn för framtida gator

Hon föreslog också att en framtida gata kunde får namn efter Hedvig Charlotta Nordenflyckt en tidig feminist och författare som bodde en tid på ön.

Det blev dock stopp för Tarschys Ingres motion, trots att den fick stöd av S, V Mp och C.

Kvinnor är bortglömda vad gäller gatunamn och namn på offentliga platser, menade Daniel Källenfors (M).

– Men vi vill inte låsa upp vad en framtida gata ska heta, sade han på mötet.

Det är uppenbart att identitet har satt namnen på gatorna. Identiteten man.

Jonas Lundgren

Identiteten ”man” har varit rådande

Dessutom vill han inte att det blir identitetspolitik av saken.

– Vi vill se individen och inte gruppen kvinnor, hbtq-personer etcetera, sade han. 

Dagens gatunamn handlar dock visst om identitetspolitik, invände Jonas Lundgren (V).

– Det är uppenbart att identitet har satt namnen på gatorna. Identiteten man. Det vore förträffligt om vi fick ändring på den saken.

Fakta

Karin och Mor Anna

Carin: Carin som har gett namn år Karins backe och Karins mosse var en vallpiga på Lidingö. En dag när hon vallade kor på ön gick hon bort sig och fick därför så mycket skäll av sin husbonde att hon gick och dränkte sig i mossen, alternativt kan hon ha drunknat. Enligt en annan teori ska hon ha dränkt sig eftersom hon var olyckligt kär.

Mor Anna:  Anna har gett namn reguljärtrafiksbryggan Mor Annas brygga. Anna ska i början av 1900-talet ägt ett brygghus i närheten där hon tvättade kläder eller drev tvätteri.

Visa merVisa mindre