Stopp för kräftfiske – inget lotteri i år

Det klassiska kräftfiskelotteriet i Lejondalssjön ställs in likt förra året. Anledningen är att kräftbeståndet minskat kraftigt. – Det har minskat med 90 procent de senaste två åren, säger Jan Ohlsson, ordförande i Bro Sportfiskeklubb.

  • Publicerad 18:31, 21 maj 2018

Kräftfiskelotteriet syftar till att göra kräftfisket tillgängligt för Upplands-Brobor som inte är medlemmar i Bro Sportfiskeklubb. Ett antal fiskeplatser lottas ut tillsammans med håvar, burar och betesfisk. Eftersom sjöns kräftor minskat kraftigt har Bro Sportfiskeklubb och Livgardet beslutat att stoppa fisket i sina vatten. Det innebär att lotteriet ställs in även i år. Tillsammans arrenderar man en stor del av sjön, men hos mindre aktörer lär fisket fortsätta.

Vill ta ansvar

– Vi vill understryka att det handlar om att ta ansvar. Det här beslutet har inte tagits med lätt hjärta. Vår klubb kretsar i hög grad kring fisket i Lejondalssjön och det här innebär att vi tappar medlemmar, säger Jan Ohlsson, ordförande i Bro Sportfiskeklubb.

I sjön lever tidigare inplanterad signalkräfta med amerikanskt ursprung. Numer är det förbjudet att plantera arten, eftersom den klassas som invasiv av EU – alltså ett hot mot det befintliga ekosystemet.

Jan Ohlsson berättar att en kraftig tillbakagång av dess bestånd har ägt rum i hela Södermanland och Uppland.

– Vi var förskonade i många år och var väldigt stolta över Lejondalssjön. Men de senaste två åren har kräftorna minskat med 90 procent, säger han.

Syrefria bottnar

Det kan enligt en teori bero på syrefria bottnar, som slår ut djurlivet. Vid syrefria förhållanden kan fosfor som är bundet i bottensedimentet frigöras till vattnet. Den frigjorda fosforn bidrar till algblomning, vilket kan förstärka syrebristen eftersom algerna sjunker ner till bottnen där syre förbrukas vid nedbrytning.

Lejondalssjön mår inte bra

Lejondalssjön mår generellt inte bra och kommunen planerar nu åtgärder.

På andra platser har försök gjorts att återetablera den hotade svenska flodkräftan. Det är dock svårt då det räcker med en enda smittad signalkräfta för att slå ut ett helt flodkräftvatten, enligt Jordbruksverket.

Nu bor det 30 000 personer i Upplands-Bro

Magisk gräns nådd. Upplands-Bro kommun har tagit sig över gränsen och är sedan 9 oktober 30 002 invånare. Det här visar siffror från kommunens eget invånarregister.torsdag 22/10 9:48

Brobo hade granat i trädgården – döms till fängelse

Nu har dom fallit i målet mot den 26-årige man som i somras greps i samband med att polisen slog till mot en lägenhet i Bro och där hittade en handgranat, revolver och narkotika.tisdag 20/10 15:29