Tass-kigt? Solweig Lansgård får inte ta med Luna in i centrumet. En jätteförlust för butikerna med hundförbud, menar hon. Foto: Stefan Källstigen

Stopp för hundar i Solnas köpcentrum

Gallerian och NK gör det, Bromma Blocks och Kista galleria likaså. Släpper in hundar alltså. Men i Solnas köpcentrum är ­fyrbenta besökare portade. "Ologiskt och dumt", tycker hundägaren Solweig Lansgård.

  • Publicerad 11:00, 5 mar 2021

Dvärgpudeln Luna trippar runt mattes fötter. Hon får följa med Solweig Lansgård överallt.

Men inte in i Solna Centrum. Här råder hundförbud.

– Vi är flera tusen hundägare i Solna men vi får ju inte komma in. För företagen är det en jätteförlust. säger hon.

Samma sak gäller i Mall of Scandinavia.

Bromma Blocks, NK, Gallerian, Kista galleria och Åhlénshusen är däremot exempel på centrum som släpper in fyrbenta sällskap.

– I Västermalmsgallerian är det urtrevligt – där känner man sig jättevälkommen. Det är så ologiskt att Solna gör tvärtom.

Smet in

Solweig bor i Västra skogen och fixar gärna naglar och hår i Solna Centrum. Senast smet hon in med Luna i väskan.

– På väg ut blev jag utskälld av andra besökare, så nej, det gör jag inte om. Nästa gång tar jag bilen till Bromma Blocks, säger hon.

En annan pudelägare stannar till.

– Jag blir så förbannad! Om någon går in med hund kör väktarna ut dem direkt, säger hon.

Och nej, säger hundägarna, man lämnar inte längre sina vovvar kopplade utanför centrumen. De är dyra och risken finns att de blir stulna.

"Starkt önskemål"

När Mitt i når Unibail-Rodamco-Westfield som äger MoS och Solna Centrum, hänvisas till stadens ordningsregler. Det är kommunen som har bestämt reglerna, skriver företaget, ”och vi har givetvis förståelse och respekt för de direktiv som gäller”.

Solna stad menar å sin sida att hundförbudet har varit ett ”starkt önskemål” från just centrumägaren.

– Vi tyckte att det var rimligt. Det handlar om att att ta hänsyn till allergiker och personer med hundrädsla, säger Rasmus Sandsten, pressansvarig vid Solna stad.

Astma- och allergiförbundet har noterat att hundar har blivit ett allt vanligare inslag i inomhusmiljöer. De ser gärna hundförbud i butiker och gallerior, i andra hand önskar de tydligare skyltning om vad som gäller.

Solweig anser däremot att alla ska kunna samsas i galleriorna.

– De allra flesta allergiker reagerar först när de klappar hunden. Några promille är så allergiska att de inte kan vistas i samma rum som en hund. På ett sånt jätteställe som gallerior kan det inte vara någon fara.

Men vissa är ju rädda för hundar?

– Jag gillar inte heller alla hundar. Men då går man åt sidan och så är det bra med det.

Solweig uppmanar Solnas politiker att tänka om.

– Solna ska ju vara så företagsvänligt. Men att en så köpstark grupp som hundägare inte kan stötta de företag som finns i centrumen rimmar illa med det.

Voff! Luna får svansa över kommungränsen för att välkomnas i gallerior. Foto: Stefan Källstigen