STOPPAS. Stadens nya styre ska avbryta planeringen av en fotbollsplan i Fredhällsparken. Foto: Stockholms stad

Stopp för fotbollsplan i Fredhällsparken kan försena bostäder

Planerna på att bygga en 11-spelsplan i Fredhällsparken ska avbrytas, meddelade stadens nya grönblåa styre. Nu ska staden snabbutreda en ny plats.

  • Publicerad 13:10, 15 okt 2018

I fredags presenterades stadens nya grönblåa majoritet. Ett av det nya styrets besked var att stoppa planerna på en fotbollsplan i Fredhällsparken. Planen ska ersätta den 11-mannaplan som försvinner när delar av Stadshagens IP bebyggs.

Det blir ingen fotbollsplan i Fredhällsparken

Centerpartiet har länge, som enda parti, slagits för att stoppa planen i parken och fick precis innan valet medhåll från Liberalerna. I valet fick Centern också över 22 procent i två valkretsar i Fredhäll.

Här gjorde lokala löften C till största parti

Karin Ernlund, gruppledare för Centern i staden var så klart nöjd att kunna ge det beskedet.

– Det har varit en lång process där vi har slagits mot planen i Fredhällsparken så det känns fantastiskt roligt, säger hon.

Så vad händer nu? Först ska styret formellt bli klart i kvällens kommunfullmäktige. Sedan ska detaljplanearbetet för fotbollsplanen avbrytas enligt Ernlund.

Istället ska staden ta fram en ny plats för ersättningsplanen. Frågan är bara var?

Sedan förslaget om Fredhällsparken togs fram för över fem år sedan har det från stadens sida hetat att det är den bästa platsen.

Liberalerna svänger om Fredhällsplanen

Vad är det som säger att ni kommer hitta en annan plats nu?

– Att det nu finns en politisk vilja att hitta en annan plats. Det är avgörande. Vi i Centerpartiet har försökt använda vår fantasi och hitta redan hårdgjorda ytor eller andra platser som inte är uppskattade grönområden. Det är klart att det finns om man lägger manken till.

Planeringen har pågått länge, nu ska den tas om. Det borde innebära att bostadsplanerna i Stadshagen försenas, hur ser du på det?

– Vi vill inte att några planer ska försenas. Om vi sätter igång det här arbetet omedelbart så tror inte jag att det här politiska beslutet kommer betyda några förseningar.

Tidigare har det politiska löftet varit att inget får byggas på Stadshagens IP förrän en ersättningsplan står klar. Det är ett fortsatt löfte enligt Ernlund.

– Vi tycker inte att det är rimligt att börja bygga något på Stadshagen innan frågan om var fotbollsplanen ska vara är löst. De här processerna måste löpa parallellt. Det är väldigt viktigt för oss att vi inte tar bort idrottsytor utan att ersätta dem. Det är ett fortsatt löfte.

Stora planen för Stadshagen överklagas

Kan det bli tal om att ersätta planen utanför Kungsholmen?

– Det handlar om att ersätta den planen som försvinner och ersätter man den någon annanstans är det inte samma sak. Det ska vara på västra Kungsholmen som målsättningen är att hitta en ersättningsyta.