Stopp för flyktingmottagande i Täby

Täby kommun meddelar att man inte kommer att ta emot några mer flyktingar. Beslutet gäller tills vidare. – Det är stopp, det finns helt enkelt inte möjlighet att ta emot fler, säger kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M).

  • Publicerad 08:51, 15 nov 2016

Det har varit på gång ett tag. Kommunstyrelsens ordförande i Täby, Leif Gripestam (M) var ett av de moderata kommunalråd som undertecknade ett brev till regeringen där man krävde ett stopp på utslussningen av flyktingar. I samma veva flaggade han för att Täby inte skulle kunna ta emot de 273 nyanlända som anvisats kommunen i år.

Nu har kommunen gett ett definitivt besked. I ett brev till ställt till  arbetsförmedlingen, migrationsverket, länsstyrelsen, arbetsmarknads- och etableringsministern och justitie- och migrationsministern skriver Täbys kommunalråd att de inte har möjlighet att ordna ett värdigt mottagande till de nyanlända som anvisats kommunen.

Därför kommer de tills vidare inte att ta emot några fler. Hur länge stoppet ska vara är oklart.

– Det beslutet vi tagit är att vi inte kan ta emot några fler i år. Nästa år får vi se, men det kommer att krävas ett antal lagändringar som gör det lättare att få upp tillfälliga bostäder, säger Leif Gripestam (M).

Enligt Leif Gripestam (M) handlar det inte om att Täby vill undfly sitt ansvar. Kommunen ska fortsätta jobba med frågan lovar han.

– Vi jobbar vidare med det. I går tog vi beslut om att bemyndiga till chefer på stadsbyggnadskontoret att hyra moduler. Men det kommer att ta tid. Just nu finns det inga bostäder. Det är inte rimligt att människor ska bo i tält och idrottshallar när det finns organiserade asylboenden där de kan bo kvar, säger han.

Täby har anvisats 273 nyanlända i år och 353 under 2017. Hittills i år har kommunen tagit emot strax över hundra.

När det gäller ensamkommande flyktingbarn så fortsätter kommunen med mottagandet.

Ylva Johansson avböjer kommentar

Mitt i har sökt etableringsminister Ylva Johansson, som har det övergripande ansvaret för placeringen av nyanlända. Hon meddelar via sin pressekreterare att hon  vill inte kommentera Täbys beslut att stoppa flyktingmottagandet.

Istället hänvisar hon till kommentarer som hon gjorde när Ekerö kommun gav ett liknande besked för några veckor sedan.

– Jag kommer inte acceptera att en kommun lämpar över ansvaret på andra kommuner, sa hon då till DN.

Täby ensamt om flyktingstopp i Roslagen

Mitt i har kollat med grannkommunerna, men varken Danderyd, Österåker eller Vaxholm har just nu några liknade planer på att sluta ta emot nyanlända.

– Nej, det har vi inte beslutat och just nu har vi inga planer på att göra det heller. Än så länge bedömer vi att vi klarar de anvisningar vi får. Vi har jobbat på med att klara av mottagandet. Om vi kommer i samma situation som Täby så får vi ta ställning till det då, säger Lars Lindgren (M), kommunalråd i Vaxholm.

Kommunstyrelsens ordförande i Danderyd Olle Reichenberg (M) säger att de kommer att klara anvisningar för 2016 och att något stopp inte är aktuellt nu.

– Nej, på den vägen har vi inte diskuterat. Däremot har vi flaggat för att vi kan få svårt att ta emot de 185 som har anvisats till kommunen nästa år. Vi har helt enkelt inte den mängden bostäder som krävs. Vi fortsätter att diskutera frågan, just för att vi ser svårigheter till nästa år. Det är för tidigt att säga hur vi ska göra i stället. Men något stopp har vi inte pratat om, säger han.

Även Österåker bedömer att man klarar de anvisningar som kommunen får.

I Vallentuna finns det inga politiska beslut fattade ännu. Mitt i söker ansvariga politiker.

LÄS MER:

Oppositionen kritisk till flyktingstopp