Stopp för Apples butik i Kungsan

Stockholms nya blågröna styre stoppar alla planer på en ny Apple-butik i Kungsträdgården. Det blev klart på en presskonferens på fredagen.

  • Publicerad 13:23, 12 okt 2018

– Kungsträdgården är fel plats. Vi ska utveckla parken och hoppas hitta en ny plats till Apple i city, sade Erik Slottner som också pratade om att skapa en ny entré till Kungsträdgården från Hamngatan.

Protesterna har varit kraftiga mot att Apple ska förlägga en ny butik till parken, på platsen där det i dag är en restaurang. Under samrådstiden har det kommit in närmare 1800 synpunkter på planerna, de flesta negativa och på söndag hade det planerats en protestaktion mot planerna i Kungsträdgården.

Ett klart nej

Göran Folin är en av de som har kämpat för att stoppa bygget.

– Det här är väldigt roligt! Jag uppfattade det som politikerna sa som ett klart nej till Apple store i Kungsträdgården, säger han.

Han är aktiv i organisationen i Alternativ stad som opinionsbildat mot Apple store med flygblad och annat.

Påminner om almstriden

– Stockholmarna har visat vilken stark opinion det fanns mot de här planerna, både i samrådet och utanför. Man påminns om kampen för almarna i andra änden av Kungsträdgården då Stockholmarna också skärpte tonen, säger Göran Folin.

Han satt själv uppe i ett av träden som skulle kapas när polisen kom för att avhysa de som protesterade. Den striden vann de, liksom den här.

– Nu får omvandla opinionsmötet som vi skulle ha på söndag till en segerfest, säger han.

Vad skulle du vilja se där istället för Apple-butik?

– Nu har kommunen möjlighet att riva restaurangen som ligger där och göra en pampig entré till Kungsträdgården. Jag hoppas personligen att man planerar in ett stort växthus som man kan samlas i med ett året runt-kafé. På 1700-talet låg det sådant orangerie just där, säger Göran Folin.