Stolpen och räcket till höger som cyklister reagerat på. Foto: Cyklistbloggen.se

Stolpe och räcke i cykelbanan väcker frågor

Nya bredare cykelbanan på Stadsgårdsleden hyllades av cyklisterna – tills en stolpe satte p för glädjeruset. Så här svarar staden.

  • Publicerad 12:48, 11 sep 2019

Den nya bredare cykelbanan längs Stadsgårdsleden har mottagits med klang och cykeljubel för det mesta. Men ett räcke och en trafiksignalstolpe som nu hamnat i cykelbanan har väckt frågetecken. ”Inte igen” har det låtit från cyklisthåll efter tidigare liknande stolp-inslag i nya cykelbanor, något som bland annat Cyklistbloggen.se har uppmärksammat.

Stolpe mitt i cykelbanan – "vi är inte nöjda"

Stadens svar? Det är ingen ny stolpe. Både den och räcket är på samma plats som tidigare. Men i och med breddningen så ”kan det så något annorlunda ut”, enligt trafikkontoret.

Stolpar i cykelbanan förvirrar i Alvik

Att ta bort räcket och stolpen för att bredda hela överfarten ingick inte i projektet.

– Det är så det är planerat. Man ska komma ihåg att övergången är 2,5 meter bred som de ofta är på cykelbanor, skulle man bredda där skulle samma problem dyka upp på andra sidan. Det går att justera stolpar i efterhand men då måste man ta ställning till vad det kostar och om det är värt det, säger Erik Söderberg, pressansvarig på trafikkontoret.

Stolpe mitt i cykelbanan – Hur tänkte de?

Att bredda cykelbanan på andra sidan finns inte med i planeringen nu.

Men flera har hört av sig om stolpen och nu lovar trafikkontoret vissa åtgärder som man hoppas ska förbättra situationen.

– På bilderna ser det knepigt ut. Vi ska göra kompletterande målningar, att ”tratta ner” cykelbanan innan korsningen, eventuellt med en linje på den högra sidan, så cyklisterna kan ta sig fram tryggt, enkelt och säkert.

Stadens nya riktlinjer för hinder vid cykelbanor

Stolpen och räcket är inte flyttade menar staden. Det är cykelbanan som breddats. Foto: Stockholm stad.