Fakta

Så många båtar och motorer stals mellan januari och april

Siffrorna baseras på inkomna polisanmälningar i de berörda kommunerna mellan den 1 januari och 9 april under 2017, 2018 och 2019.

Nacka

2017: 10 motorer och 2 båtar

2018: 7 motorer och 1 båt

2019: 21 motorer

Tyresö

2017: 3 motorer och 4 båtar

2018: 5 motorer

2019: 13 motorer

Värmdö

2017: 50 motorer och 3 båtar

2018: 25 motorer

2019: 49 motorer och 4 båtar

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre

Stölder av båtmotorer ökar – så skyddar du dig mot tjuven

Anmälningarna om stulna båtmotorer i Nacka, Värmdö och Tyresö ökade kraftigt under början av året, jämfört med motsvarande period i fjol. Ofta handlar det om organiserade stölder där motorerna säljs vidare utomlands. Så skyddar du din båt mot tjuvligorna.

  • Publicerad 05:00, 16 apr 2019

Under de senaste åren har båtstölderna ökat under vinterhalvåret och tjuvarna är framförallt ute efter båtmotorer. Att hela båtar stjäls är ovanligare, men ibland kan det handla om att tjuvarna egentligen vill åt motorn.

– De kan komma som kluster de här anmälningarna. Man har inte varit vid båten på tre, fyra månader under vinterhalvåret och när man öppnar presenningen är motorn borta, säger Magnus Mohlin, kommunpolis i Värmdö.

Fördubbling av motorstölder

Från första januari i år fram tills den 9 april, anmäldes 49 båtmotorer och 4 båtar stulna i Värmdö, som är en av kommunerna där flest stölder anmäls. Polisen ser en fördubbling av anmälningar sedan förra året.

– I år är det lika många stölder som 2017, vilket var ett tufft år. Då var det 50 motorer och 3 båtar som stals, säger Magnus Mohlin.

Även i Nacka och Tyresö anmäldes fler båtmotorer stulna i början av 2019, jämfört med samma tidsperiod föregående år. Däremot har det hittills i år inte stulits några båtar i de två kommunerna.

Ofta brukar stölderna vara organiserade och motorerna lämnar landet

Magnus Mohlin, kommunpolis

Så skyddar du dig mot tjuvarna

Enligt polisen är det svårt att svara på varför stölderna nu ökar igen.

– Ofta brukar stölderna vara organiserade och motorerna lämnar landet. Men hur många som lämnar landet vet man inte med säkerhet, eftersom vi inte alltid får fatt i dem.

Med hjälp av spårsändare på motorerna kan dock polisen få en signal om båten dyker upp. Enligt Magnus Mohlin har man tidigare fått träffar från Baltikum och Rumänien.

Polisen tipsar om att göra motorn oattraktiv för tjuvarna, eftersom en motor som inte är komplett är svårare att sälja.

– För att försvåra för tjuven kan man ta bort kåpan på motorn och byta ut den till en galonhätta eller presenning, man kan ta ner riggen och ta bort nedre delen på motorn. Om man har båten på tomten på en trailer kan man backa mot en vägg så att man inte kan stå bakom och lyfta av den, säger Magnus Mohlin.

Fakta

Så skyddar du dig mot båtstölder

  • Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.
  • Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås.
  • Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.
  • Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.
  • Stölder sker oftast när det är mörkt – bra belysning är därför viktigt.
  • Försök att tänka som en tjuv – hitta de svaga länkarna och förebygg där.
  • Om du lämnar båten en längre tid, be någon om hjälp med att ha uppsyn över din båt.
Källa: Polisen
Visa merVisa mindre