Rasmus Jonlund (L), vice ordförande i kulturnämnden. Foto: Läsarbild Anna Molander

”Stökiga måste kunna portas från biblioteken”

Skrämmande och oacceptabelt. Så reagerar kulturnämndens Rasmus Jonlund (L) på att svenskt id-kort krävts för att få komma in i Telefonplans bibliotek under ”meröppet”. Samtidigt reser han åter kravet på tillträdesförbud för stökiga personer.

  • Publicerad 15:35, 13 jun 2018

Under 2016 infördes en lokal regel vid Telefonplans bibliotek. Den innebar att endast personer med svenskt id-kort och svensk adress fick vistas i lokalerna under meröppet-tid – morgnar och kvällar då ingen personal är närvarande. Som Mitt i berättat togs regeln bort först för någon vecka sedan, då chefer på högre nivå fick kännedom om det otillåtna tilltaget.

Nu kommer också reaktioner från politiskt håll.

– Skrämmande och oacceptabelt, och mycket bra att områdeschefen Elisabeth Aquilonius så tydligt tog avstånd från det, säger Rasmus Jonslund, liberal och vice ordförande i kulturnämnden.

”Drabbar oskyldiga”

Orsaken till att regeln infördes var att en man som bodde på en parkering hade registrerats som meröppet-besökare och betedde sig oacceptabelt mot andra besökare, och tog med sig andra personer in i lokalerna.

– Men självklart kan man ändå inte införa ett sådant krav. Det drabbar ju andra, helt oskyldiga personer som inte heller har svensk id-kort, säger Rasmus Jonlund.

Han poängterar att de flesta incidenter inträffar när biblioteken är bemannade. Och han tar tillfället i akt att åter lyfta Liberalernas krav på tillträdesförbud för stökiga och aggressiva personer.

– Det krävs förmodligen en lagändring för att det ska vara möjligt. Vi liberaler har drivit den frågan men mötts av ett stort ointresse från det rödgrönrosa styret, säger han.

Positiv till kameror

Rasmus Jonlund betonar också vikten av att biblioteken samverkar med lokalsamhället – som socialtjänst och lokalpolis – både i förebyggande syfte och när incidenter inträffat. Han tycker också att det är bra att Stockholms stadsbibliotek undersöker möjligheten att ha övervakningskameror under meröppet.

– Jag är positiv till övervakningskameror, förutsatt att de inte filmar vad människor läser och lånar. De kommunala trygghetsvakter som vi liberaler förordat skulle också göra nytta, säger han.