Det har varit en stökig rättegång. Domaren har flera gånger skickat ut åtalade som vägrat vara tysta.

– De har betett sig ganska illa, skrikit och inte respekterat rättegångsordningen, säger Lars Ågren, kammaråklagare.

23 personer är åtalade för grovt narkotikabrott, i åldrarna 17 till 27 år. 27-åringen, som enligt polisen är gängets ledare, är dessutom åtalad för människohandel. Fälls han för det blir det första gången som lagen använts på det viset, och domen blir så fall prejudicerande.

– Jag tycker att vi har lyckats visa att han har exploaterat de här ungdomarna när han rekryterat dem som knarkkurirer, säger Lars Ågren.

Har de inte gjort det av egen fri vilja?

– Jo, det har de. Och de har varit helt ovilliga att medverka i utredningen. De har inte svarat på frågor under rättegången. De ser sig inte som offer. Men allt det kvittar, säger Lars Ågren.

Sju häktade i väntan på dom

För att fällas för människohandel krävs i vanliga fall att man använt "otillbörliga medel" för att ha rekryterat någon i syfta att exploatera dem. Men när offret är under 18 behöver de inte ha tvingats in i det.

– Det räcker att de har exploaterats, vi behöver inte visa att det använts otillbörligt medel. Det spelar alltså ingen roll att de varit med av egen fri vilja, säger Lars Ågren.

Sju av de åtalade sitter häktade. På torsdagseftermiddagen kom beskedet att tingsrätten låter samtliga sju vara kvar i häktet i väntan på dom, som ska meddelas den 25 januari.

– Det är en indikation på att de kommer fällas, säger Lars Ågren.

https://www.mitti.se/nyheter/har-saljs-knark-oppet-framfor-polisen/reprar!i3LvPNcqO8tsov6rprITEg/