Bergshamra biblioteks minskade öppettider gäller fram till den 31 augusti. Foto: Åsa Sommarström

Stök stänger bibbla kvällstid

–Några få busar som tar sig friheter gör att Bergshamra bibliotek från och med idag drar in sina så kallade ”meröppet”-timmar på kvällar och helger.

 • Publicerad 15:14, 10 maj 2017

– Nu fungerar det inte längre. Vi måste sätta personalens och övriga besökares trygghet i främsta rummet, säger Peter Edholm (L), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Solna.

Det var i morse som Edholm genom ett så kallat ordförandebeslut bestämde att Bergshamra bibliotek ändrar sina öppettider. De nya tiderna bekräftas också av kommunens hemsida.

Lyssnar inte på personalen

Problemen ska ha börjat i oktober, enligt Peter Edholm. Ett antal män i tjugoårsåldern har flera gånger betett sig stökigt och skapat oordning inne på Bergshamra bibliotek. Vissa av dem har skickats hem av bibliotekspersonalen och ”någon enstaka” person har fått sitt lånekort indraget. I något fall ska också vaktbolag ha kallats till biblioteket.

– Men det är efter det här som problemen har eskalerat. Det har varit chipspåsar och glasskladd i böckerna på barnavdelningen när biblioteket öppnat. Inget direkt brottsligt men vi vill göra något innan det blir värre. Så som det blivit på en del andra bibliotek i Stockholm, säger Edholm.

Kan vara folk utifrån

Personalen har vittnat om att en del besökare struntar i deras tillsägelser. Dessutom kan den som blivit av med sitt lånekort fortfarande tränga sig in under meröppet-timmarna när biblioteket är obemannat. Både personal och besökare har känt sig otrygga på biblioteket menar kommunalrådet.

– Beteendet är oacceptabelt och så här kan vi inte ha det. Vi vet inte heller om det är folk från Bergshamra som busar eftersom det inte finns personal på plats, säger Edholm.

Gott hopp om hösten

Vardagskvällar kommer Bergshamra bibliotek att stänga senast 19 och på helgerna är biblioteket bara öppet lördagar när personal finns på plats. Enligt Edholm ska biblioteket få mer personal under ordinarie öppettider. Dessutom ska övervakningskameror inuti biblioteket utredas. Som en ytterligare åtgärd ska ett samråd med bland annat bostadsbolag, biblioteksledningen, föreningslivet, boende, polis, vaktbolag och säkerhetschefen i kommunen hållas för att hitta lösningar på problemen. Meröppet-tiderna under vardagsförmiddagarna påverkas inte.

– Det känns så klart lite som ett nederlag att behöva göra det här. Bergshamraborna bryr sig om varandra och sitt bibliotek. Men vi har gott hopp om att köra igång igen som vanligt efter sommaren, säger Edholm.

Fakta

Nya öppettiderna

 • MERÖPPET från och med onsdag 10 maj 2017

  Måndag 8-10
  Tisdag 8-12
  Onsdag 8-12
  Torsdag 8-10
  Fredag 8-12
  Lördag stängt
  Söndag stängt

  Bemannade öppettider (oförändrade)

  Måndag 10-17
  Tisdag 12-17
  Onsdag 12-19
  Torsdag 10-19
  Fredag 12-17
  Lördag 11-15

Källa: solna.se