Barnen får träffa andra i samma situation. Foto: Mostphotos

Stödgrupp ska hjälpa barn med skilda föräldrar

En skilsmässa kan vara tuff – även för barnen. Nu startar staden en stödgrupp för barn mellan 8 och 12 år där de kan prata om sina känslor och slippa känna sig ensamma om sin situation.

  • Publicerad 10:36, 19 sep 2018

En skilsmässa eller separation är en stor omställning, både för föräldrar och barn. Familjerättssekreteraren Maria Kristensson möter många föräldrar där det blivit konflikter och vårdnadstvister. Nu startar hon och kollegan Dilek Yayla en Skilda världar-grupp för barn mellan 8 och 12 år. Gruppen är öppen för barn som bor i stadsdelarna Hägersten-Liljeholmen, Älvsjö och Skärholmen.

– Det finns inte så mycket stöd för barnen, där de får prata om sina känslor och hur det är att gå mellan de här skilda världarna, säger Maria Kristensson.

Barn slipper känna sig ensamma

Tanken är att barnen ska träffa andra barn i samma situation, för att se att de inte är ensamma. Under träffarna kan barnen dela erfarenheter, måla eller läsa berättelser.

– Generellt tror jag att det fungerar bra när man skiljer sig. Föräldrarna kommer överens och barnen bor varannan vecka. Men vi träffar ju tyvärr de barnen där konflikterna har gått ganska långt. De mår inte så bra, de påverkas mycket.

Hur påverkas barnen?

– Det kan nog komma ut på olika sätt. Dels kan det bli en osäkerhet hos barnen, att de känns som att de lever i två separata världar och känner sig splittrade. De kanske tar på sig skulden och anpassar sig till mamma när de är hos mamma och till pappa när de är hos pappa. Då tappar de sig själva.

Första gången i söderort

Programmet har arbetats fram av BRIS och Maria Kristensson och Dilek Yayla har tidigare arbetat med en liknande grupp. Men det är första gången det erbjuds barn i söderort.

– Det brukar vara väldigt bra för barnen som går. De känner sig lyssnade på och träffar andra i samma situation.

Fakta

Skilda världar-gruppen

  • Gruppen börjar träffas i januari och kommer att träffas nio gånger i Liljeholmen.
  • Barn som deltar behöver båda vårdnadshavarnas godkännande.
  • För mer information och intresseanmälan mejla maria.kristensson@stockholm.se eller dilek.yayla@stockholm.se