Stödboendet firar 100 år – hela veckan

Sedan 1918 har Björka hjälpt människor bort från en destruktiv tillvaro, tillbaka in i samhället. 100-årsjubileet firas från måndag till torsdag denna vecka.

  • Publicerad 16:43, 3 sep 2018

1918 startade Björkahemmet i Hässelby som ett boende för vanartiga pojkar. Syftet var att ge unga brottslingar en utsluss i samhället och en möjlighet till utbildning i trädgårdsskötsel och snickeri.

Under de 100 år som följt har Björkahemmet fortsatt att hjälpa före detta kriminella tillbaka till samhället, men även personer som som lämnat missbruk bakom sig. Sedan 1968 är verksamheten belagd i Bromma, samma år förkortades också namnet till Björka.

– I dag är Björka ett stödboende, för vuxna med en bakgrund av missbruk eller kriminalitet. Det är både socialtjänsten och kriminalvården som köper våra platser, säger Nilla Helgesson, som sedan 2009 är vd för Skyddsvärnet.

Skyddsvärnet har drivit Björka från starten och har i dag även en rad andra verksamheter, som exempelvis ett familjehem, träningslägenheter, öppenvård, stödboende för ensamkommande och trygghetsvärdar i Stockholms city.

I den här villan i Hässelby bedrev Björkahemmet sin verksamhet från 1918 till 1968, innan namnet förkortades till Björka och verksamheten flyttade till Bromma.

Så firas jubileet

Denna vecka firas 100-årsjubileet av Björka. I dag, måndag, drar det igång och på tisdag är det återvändardag för tidigare och nuvarande klienter och personal. På onsdag hålls ett seminarium under rubriken ”Från vanartiga pojkar till personer i behov av stöd – en hundraårig historia”. Och på torsdag äger 100-årsfirandets huvudevenemang rum i Björkas trädgård – då blir det tipspromenad och underhållning, tal och föreläsningar.

Vad i Björkas historia fokuserar ni på i firandet?

– Hur vi kunnat hjälpa många tusen personer tillbaka till ett fungerande liv igen. Det är också en slags tidsmaskin över hela samhället, om olika behandlingstrender. På torsdag kommer vi att beskriva vad som gällde på 30-, 40- 50-talet och så vidare. Hur forskning och evidens förändrats, vad som funkar och vad som inte funkar, säger Nilla Helgesson.

100 år är en lång tid, hur har verksamheten kunnat leva kvar så länge?

– Dels har vi som organisation ett långsiktigt tänk, vi ska hålla på så länge det finns behov och det finns det alltid. Dels har vi haft ett lyckat samarbete genom åren. Uppdragsgivare som kriminalvården och socialtjänsten har köpt våra tjänster och varit nöjda, klienter har varit nöjda och det är många gamla klienter som kommer på besök och talar om att det gått bra för dem.

Skyddsvärnet har, i samband med firandet, skapat en tidslinje över Björkas 100 år, den hittar du här.