Sysselsättning. Personer i Sollentuna som omfattas av LSS får högre lön (genrebild, arkiv). Foto: Mikael Andersson

Stödarbete blir bättre betalt i Sollentuna

Timlönen i den dagliga verksamheten i Sollentuna höjs med statligt bidrag, meddelar vård- och omsorgsnämnden.

  • Publicerad 16:30, 1 jun 2020

Sollentunabor som arbetar i den dagliga verksamheten, och som omfattas av lagen om stöd till funktionshindrade (LSS), får högre lön för sitt arbete.

Det framgick efter att vård- och omsorgsnämnden klubbade ett förslag förra veckan om att söka nya medel från det statliga bidraget, Habiliteringsersättning 2020. Liberalerna gick ut med ett pressmeddelande, efter det nya beslutet.

Anna-Lena Johansson, (L), är ordförande i nämnden:

”Beslutet om höjningen av timersättningen är positiv och visar samtidigt vår uppskattning för det viktiga arbete som deltagarna i den dagliga verksamheten utför”, skriver hon i pressmeddelandet.

Kommunen får rätt till 2,3 miljoner kronor genom det statliga bidraget. Det innebär en höjning av timlönen från 8 till 14 kronor per timme för ungefär 240 Sollentunabor.

I Sollentuna finns en handfull verksamheter som är anpassade för sysselsättning till Sollentunabor med en viss funktionsnedsättning. Bland annat på Arena Satelliten, Norrhuset och Sjöängens dagliga verksamhet.

”Alla mår bra av en meningsfull sysselsättning och habiliteringsersättning är viktig för många vilja att delta i verksamheten.” skriver Anna-Lena Johansson.

Habiliteringsersättning under corona

Statsbidraget habiliteringsersättning infördes för att bibehålla eller höja dagpenningen i den dagliga verksamheten i Sverige. Med anledning av covid-19 har dock många verksamheter stängts, i väntan på att smittspridningen ska minska. Socialstyrelsen meddelar dock att de villkoren för bidraget har ändrats - så att en dagpenning kan betalas ut även om verksamheten inte är aktiv.

Källa: Socialstyrelsen

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Så blir nya Södra Häggvik

Nyheter Från handel och industri till en blandning av bostäder och service. Stora delar av Södra Häggvik planändrades redan i början av 2000-talet efter att gamla ABB-huset – nuvarande The Factory – stod klart. Först nu är planerna på en blandad stadsdel med bostäder,...onsdag 28/10 4:50

City Gross siktar på att slå upp portarna först

Nyheter "Vi vill ju ha nyöppningskänslan, men ändå coronasäkra det." City Gross stängde sin butik i Stinsen sommaren 2019 och gör nu comeback i Häggvik då man öppnar i det nya handelskvarteret. – Jag törs inte säga exakt när, men vi öppnar först, sedan kommer Willys...onsdag 28/10 4:30