Just nu pågår ett arbete för att motverka skjutningar och andra grova brott. Foto: Mostphotos

Stockholmspolisen listar nu alla skjutningar

Polisen har listat alla skjutningar i Stockholm. Fram tills den 20 september i år har hela 93 skjutningar skett och 12 människor har avlidit. – Den senaste tiden har också antalet dödsfall relaterade till skjutningarna ökat. Det är en allvarlig utveckling, säger Jan Evensson, chef för regionpolischefens kansli.

  • Publicerad 12:05, 27 sep 2017

Under onsdagen den 27 september la polisen ut en lista över alla skjutningar som har skett i Stockholm under 2017. Listan visar att bara under den senaste månaden har tio konstaterade skjutningar skett i regionen. Från januari till den 20 september i år har hela 93 konstaterade skjutningar skett. I samband med dessa har 12 personer avlidit och 29 personer skadats.

Listan visar även att antal gängrelaterade skjutningar har ökat, vilket polisen ser allvarligt på.

– Antalet gängrelaterade skjutningar har ökat i regionen de senaste åren. Den senaste tiden har också antalet dödsfall relaterade till skjutningarna ökat. Det är en allvarlig utveckling, säger Jan Evensson, som leder det riktade arbetet.

Just nu pågår ett arbete för att minska antalet skjutningar, detta beslutade polisen under våren 2017. Uppdraget omfattar i första hand brott där skjutvapen använts i offentlig miljö och som innebär fara för tredje person men också övriga grova brott.

– Målet med våra åtgärder på kort sikt är att kyla ner läget för att förhindra nya brott samt självklart att lagföra gärningsmän, säger Jan Evensson.

Syftet med uppdraget är att få en överskådlig bild av var och när de grova brotten sker och se till så att resurserna används på bästa sätt.

Polisen: ”Vi har haft en period av tung belastning”

Polisen vill även kunna agera bättre mot grupper och individer som begår dessa brott. Detta görs genom att beslag ta vapen, sprängmedel och pengar och bilar för att göra det svårare att vara kriminell.

Dock har den negativa utvecklingen fortsatt trots dessa insatser, därför kan nu polisen vara tvungna att vidta ytterligare åtgärder. Stockholmspolisen kan behöva begära förstärkning från övriga delar av Sverige.

– Vi har en samlad och bra bild av problematiken i regionen. Det finns dock utmaningar då vi har haft en period av tung belastning som utmanar den polisiära resursen. Vi kommer att fortsätta det arbete vi påbörjat med oförminskad styrka, säger Jan Evensson.

Fakta

Antalet bekräftade skjutningar åren 2014-2017

Under perioden 1 januari till 20 september 2017 har totalt 93 konstaterade skjutningar skett i regionen. I samband med dessa har 12 personer avlidit och 29 personer skadats.
Under samma period 2016 skedde 89 bekräftade skjutningar som resulterade i sju avlidna och 35 skadade.
Under samma period 2015 skedde 81 bekräftade skjutningar som resulterade i nio avlidna och 30 skadade.
Under samma period 2014 skedde 64 bekräftade skjutningar som resulterade i sex avlidna och 19 skadade.

Visa merVisa mindre

Fakta

Skjutningar: 24 augusti – 20 september 2017

Polisområde Stockholm Nord    

Skjutningar: 2

Döda: 0

Skadade: 1

Polisområde Stockholm City   

Skjutningar: 1

Döda: 0

Skadade: 0

Polisområde Stockholm Syd

Skjutningar: 7

Döda: 1

Skadade: 2

 

Visa merVisa mindre

Fakta

Skjutningar totalt 1 jan 2017 – 20 september 2017

Polisområde Stockholm Nord

Skjutningar: 45

Döda: 5

Skadade: 11

Polisområde Stockholm City 

Skjutningar: 2

Döda: 0

Skadade: 0

Polisområde Stockholm Syd     

Skjutningar: 46

Döda: 7

Skadade: 18

TOTALT:

Skjutningar: 93

Döda: 12

Skadade: 29
   

Visa merVisa mindre