Stockholmshem tvingar hyresgäster säga ja till Ica

Alla nya hyresgäster tvingas säga ja till att Ica Kvantum byggs i kvarteret Linjalen på Södermalm. De som vägrar får inget hyreskontrakt av kommunala Stockholmshem.

  • Publicerad 19:50, 23 nov 2017

Planen att bygga en av Söders största mataffärer i Linjalen på Magnus Ladulåsgatan har varit en infekterad stridsfråga i flera år.

Det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem har en ny detaljplan som är godkänd i alla instanser. Den tillåter ombyggnaden och ett avtal har undertecknats med Ica som vill öppna en Kvantumbutik här – nästan lika stor som den de har i Liljeholmen.

Men det krävs också att mer än hälften av hyresgästerna i kvarteret backar ombyggnationen, enligt hyreslagen. Annars blir det upp till hyresnämnden att avgöra om affären får byggas trots motståndet.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Den frågan har skapat en djup splittring bland kvarterets hyresgäster, som i december 2016 ombads godkänna Stockholmshems plan.

42 procent av de boende svarade att de stöttar mataffären. Men i och med att en majoritet är emot tvingades Stockholmshem i juni i år ta fallet till hyresnämnden, där frågan ligger nu.

Stockholmshem: "Det här är ett tvång"

Nu kan vi avslöja att alla hyresgäster inte har fått chansen att säga ja eller nej till ombyggnaden. Alla nyinflyttade måste säga ja till Ica-affären, annars får de inte ett hyreskontrakt av Stockholmshem i Linjalen. Så har det varit sen december förra året, när "namninsamlingen" startades av det kommunala bolaget.

En av dem som ställdes inför Stockholmshems ultimatum är Nadja Labbart, som bott i Linjalen med sin mamma sen 2010. I våras när hennes mamma flyttade ut på landet skulle Nadja ta över lägenheten och ett nytt kontrakt skrivas med Stockholmshem.

Inför kontraktsskrivningen fick Nadja Labbart från en fastighetsförvaltare veta att hon också var tvungen att godkänna ombyggnationen. Detta trots att hon är emot Ica-affären.

Eftersom Nadja Labbart tyckte det hela var konstigt spelade hon in ljud från mötet med Stockholmshem när kontraktet undertecknades i maj.

På inspelningen hörs förvaltaren säga: “Det här är ett tvång därför att du får inte lägenheter hos oss utan att du godkänner att vi gör den ombyggnationen. Så måste det vara. Alla som bor där redan nu, som din mamma, hon får ju välja. Men alla vi tar in nya, de måste vara med på våra planer. Annars får vi börja med upplysningsomgången igen och det gör vi inte då. Och sen ärligt talat Nadja, om man säger ja eller nej, så kommer det bli av.”

– Jag frågade rakt ut om det var ett tvång att skriva på och fick svaret ja. Det kändes helt sjukt, som i en dålig film, säger Nadja Labbart om mötet.

Hyresgäst: "För jävligt"

Mot sin vilja skrev hon därför under för att få sitt hyreskontrakt.

– Det är för jävligt. Vi måste alla ha någonstans att bo och jag vill ju inte flytta på grund av Ica. Jag tycker att det här är fel, både för Linjalen och för Södermalm. Den här affären behövs inte. Det finns butiker överallt här, det är ju det mest centrala kvarteret på hela Söder, säger Nadja Labbart.

Linus Johansson, Stockholmshems vice vd, bekräftar att bolaget bara tillåter de som redan bodde i Linjalen i december 2016 att motsätta sig planerna. Alla som flyttat in efter det måste acceptera bolagets plan.

Han hävdar att skälet är att hyreslagen kräver att en hyresgäst får minst två månader på sig att ta ställning till en ombyggnation innan hyresvärden kan ta fallet till hyresnämnden, om hyresgästen inte stöttar planen. Det vill säga för varje ny hyresgäst som ges möjligheten att säga nej till Ica-affären förskjuts tidplanen med två månader.

Vice vd:n: "Normalt sätt"

– Får nya hyresgäster ta ställning så kommer vi inte framåt i ärendet och hela förfarandet försenas. Därför är det här ett villkor för att du ska få en lägenhet nu. Det är normalt att man gör på det sättet, säger Linus Johansson.

Det enda andra alternativet för Stockholmshem vore att inte hyra ut lägenheterna alls i väntan på att processen i hyresnämnden är över, enligt Linus Johansson. Att låta nyinflyttade stå utanför rättsprocessen och inte avtvinga dem ett godkännande går inte enligt honom. Varje “icke-svar” räknas som en nej-röst och ska då tas med till hyresnämnden.

Men för Nadja Labbart, som i sitt möte med Stockholmshem bara fick veta att det var ett tvång att skriva under, framstår bolagets agerande som korrupt. I ett omstritt och ryktesomgärdat bygge får hon bara veta att ett allmännyttigt bolag tvingar henne att skriva under på en åsikt hon inte står för. Annars riskerar hon sitt hyreskontrakt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Linus Johansson anser att bolaget “kan behöva förklara det här bättre” för nya hyresgäster men att villkoret är "helt normalt".

Hyresgäster vågar inte stämma

Men Zeljko Kranjec, chef för hyresgästföreningens juridiska enhet, anser inte att Stockholmshem har agerat korrekt. Han har kännedom om flera medlemmar som tvingats godkänna planerna.

– De utnyttjar hyresgästens underläge för att få sin vilja igenom. Det är oskäligt att teckna såna här avtal med påtryckningsmedel. Det är inte ett korrekt juridiskt förfarande och det är oschyssta metoder, säger Zeljko Kranjec.

Han anser att Stockholmshem borde ta förseningen istället för att utpressa hyresgästerna på det här sättet. Men enligt Zeljko Kranjec är inte Stockholmshems agerande helt ovanligt. Att det kan fortsätta beror på att ingen hyresgäst vill stämma sin hyresvärd i tingsrätten vilket krävs för den som vill ta strid i frågan, anser Zeljko Kranjec.

Fortsatt strid om Kvantum i kvarteret Linjalen

– Vi har frågat hyresgäster om de vill driva det till tingsrätten men då backar de. Det kan kosta både tid och pengar. Vår inställning är att det här inte är okej, men så länge en hyresgäst inte vill prova det i tingsrätten och stämma dem så kan de fortsätta, säger han.​

Upprörd. Hyresgästen Nadja Labbart i kvarteret Linjalen blev tvingad att skriva på ett godkännande av Stockholmshems planer på Kvantum i fastigheten för att få hyreskontrakt. Foto: Linda Gren

Fallet i korthet

Det kommunala bostadsboalget Stockholmshem vill bygga en stormarknad i kvaretet Linjalen på Södermalm.

För att få göra det krävs att hyresgästerna i kvarteret får tycka till om planen, enligt hyreslagen. Därför har Stockholmshem låtit boende ta ställning för eller emot Ica-bygget.

Men frågan har bara ställts till hyresgäster som bodde i Linjalen i december 2016. Alla som flyttar in efter det måste godkänna Stockholmshems plan. Annars får de inget hyreskontrakt här.

Skälet, enligt Stockholmshem, är att rättsprocessen i hyresnämnden, som ska avgöra fallet eftersom en majoritet är emot, annars riskerar att bli mycket utdragen. Varje hyresgäst måste ges minst två månader på sig att ta ställning, enligt lagen. I väntan på svar får inte Stockholmshem gå vidare i hyresnämnden. Bolaget anser att agerandet är korrekt.

Men hyresgäster upplever bolagets utlimatum som korrupt och hyresgästföreningens jurister bedömer att det är oskäligt att tvinga fram avtal på det här sättet.

Visa merVisa mindre